Zsinórban mérték a gyorshajtókat

Fejér megye – A megye rendőrei pénteken lánc-sebességmérést hajtottak végre az M7-es autópályán, valamint a 7-es számú főúton. Az akció alkalmával a rendőrök most új mérési típust is alkalmaztak, civil gépkocsival menet közben is rögzítették a gyorshajtókat.

A balesetek csökkentése érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya sebességmérő akciót tartott pénteken délután az M7-es autópálya, valamint a 7-es számú főút megyei szakaszán. A rendőrök délután kettő órától este hat óráig összesen hat sebességmérő-eszközzel voltak kinn az utakon.

A razzia időpontjának azért a délutánt választották a közlekedési szakemberek, mert ez az az időpont, amikor a statisztikai adatok szerint megnövekszik a közlekedési balesetek száma.

A trafizó rendőri egységek láncszerűen álltak fel az út szélén. Mind a Balaton, mind a főváros felé közlekedőket ellenőrizték.

Új mérési típust is teszteltek. Civil gépkocsival menet közben pásztázták az autókat. A gyorshajtókat a műszer rögzítette.

Az autópályán a 130 km/-h-s sebességhatárt túllépőket regisztrálták, míg a 7-es főúton mértek mind lakott területen belül, mind lakott területek kívül. Így a településeken 50 km/h fölött közlekedőket, míg a főút többi szakaszán a 90 km/h-t meghaladó járműveket rögzítették a kamerák.

A négyórás akció során összesen 109 gyorshajtót szűrtek ki. A szabálysértések miatt közigazgatási eljárások indultak.

Az új online mérőeszközök segítségével az eljárás során a szabályszegők beazonosítása leegyszerűsödhet, tekintve, hogy a gépek olyan jó minőségű felvételeket készítenek, amiken a gépkocsivezetők egyértelműen látszanak.

Az akció rekordere 190 km/h-s sebességgel egy az autópályán Balaton felé közlekedő személygépkocsi volt. A sofőrje 60 000 Ft-os pénzbírságra számíthat.