Megszokás vagy újítás – négyévszakos gumikkal biztonságban

A legtöbb autós már hozzászokott ahhoz, hogy évente kétszer lecseréli vagy lecserélteti az abroncsait. Garázsban vagy szervizben kerülnek fel télen a téli, nyáron a nyári gumiabroncsok. Azonban egyre többen vannak azok, akik négyévszakos abroncsra váltanak. Ennek előnye, hogy nem kell évente kétszer gumit cserélni, nem kell gondoskodni az éppen nem használt szett tárolásáról és ha jó minőségű, prémium abroncsot választunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy télen és nyáron is jól tapadnak majd az abroncsok.

A négyévszakos gumik télen és nyáron is biztonsággal használhatók. Ezeket az abroncsokat úgy tervezték meg, hogy jó menetbiztonságot és kezelhetőséget nyújtsanak a legkülönbözőbb időjárási körülmények között. Az egyre enyhébb telek is a négyévszakos gumik használatának kedveznek, mint ahogy annak is ideális opció lehet, aki 30-50 ezer kilométernél kevesebbet autózik egy évben.

Kiknek ajánlott a négyévszakos gumiabroncs

A nyári gumik alacsony hőmérsékleten merevvé válnak, nem tudják azt a teljesítményt nyújtani plusz 7 fok alatt, mint felette. Fordítva igaz ez a téli gumik esetében is, amelyek plusz 7 fokos hőmérséklet felett veszítenek tapadásukból. A gumiabroncs gyártók évtizedek óta keresik a választ arra, hogy lehetséges-e egyesíteni a nyári és a téli gumik előnyeit. Az első ilyen abroncs több mint negyven évvel ezelőtt jelent meg és mára már a fejlett technológiának köszönhetően igen magabiztosan tartják magukat ezek a gumik a piacon.

A gyártók figyelembe veszik az úttal való érintkezési felületet, a mintázat geometriáját és a futófelület magasságát. A négyévszakos gumik esetében is fontos a magas minőségre törekedni, hisz ezek, a prémium abroncsok nyújtanak megfelelő tapadást, teljesítményt minden évszakban. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ezeknek az abroncsoknak is szüksége van a centrírozásra, évente kétszer, évszakváltáskor érdemes felkeresi a gumiszervizt, hogy kiegyensúlyozzák ezeket az abroncsokat is. A gumiabroncsok ugyanis nem egyenletesen kopnak, a centrírozás során viszont a kerék újra egyensúlyba kerül, és ez is fontos a biztonságos tapadás szempontjából.

Leginkább azok számára jelent ideális választást a négyévszakos gumi, akik óvatosan, semmint sportosan vezetnek és akik nem használják extrém körülmények között az autóikat. A négyévszakos gumik közepes keménységű, kellően rugalmas gumiból készülnek. Ennek köszönhetően valahol a téli és a nyári gumik között helyezkednek el. A futófelületük alacsonyabb, a mintázatuk mélyebb, mélyebb, mint a nyári, de kisebb, mint a téli gumiké.

Abroncsvásárlás előtt érdemes megnézni a gumiabroncsok címkéjét, amiről megtudhatjuk, hogy milyen a gumi nedves úton való kezelhetősége, üzemanyag-hatékonysága és a zajszintje. Ezen kívül az autós szervezetek, szaklapok tesztjeit is érdemes böngészni, hisz itt független körülmények között vizsgálják meg a különböző abroncsokat. A négyévszakos gumik tesztjei során is a prémiumokat találjuk az élen, mint amilyen a Continental AllSeasonContact, vagy a Michelin CrossClimate2.

Szponzorált tartalom