Táborozás: a gyerek vagy a szülő dönt? (x)

A nyári táboroknak számos előnyük van: a gyerekek új barátokat és élményeket szerezhetnek, míg a szülők legalább egy hétre letudják a napközbeni felügyeletet. De melyik fél mondja ki az utolsó szót arról, hogy milyen táborba menjen a gyerek? Mik a szempontok? Hogyan jussunk kompromisszumra? Mert egy biztos: ha egyoldalú döntés születik, megmarad a rossz szájíz – talán mindkettőtökben.

A választás alapja egyértelműen a kommunikáció. Már akkor ajánlatos kitárgyalni a részleteket, amikor még messze a nyár, és először felmerül a táborozás témája: beszéljétek meg, ki mit szeretne, kinek mi a célja a nyári táborral! Faggasd ki a gyerkőcöt arról, hogy milyen táborozásra vágyik. Vegyetek górcső alá mindent: témafoglalkozások, oktatók, korosztály, létszám, szállás. Nagyobb méretű táborokban, mondhatni, táborkomplexumokban minden érdeklődő megtalálja, amit keres.

Az immár 30 nyár óta működő PEOPLE TEAM-táborokban például több mint 20 szekció közül válogathatnak a jelentkezők úgy, hogy a szervezők korosztályos elvárások szerint is alakítják a csoportokat. Pont az efféle információk miatt érdemes az első beszélgetés után kutatómunkába kezdeni. Nézelődni együtt is lehet, de külön-külön alighanem több mindent találtok majd. Ha nem közösen bújjátok a netet, előre meg kell beszélni, mekkora összeget tudtok a táborozásra szánni. Kérd meg a kamaszodat, hogy bármire bukkan is, először az árakról tájékozódjon, így elkerülhető az elcsábulás és a későbbi vitatkozás.

Az előzetes piackutatás után üljetek össze, és egyeztessetek, ki mit talált! A hangsúly legyen azokon a táborokon, amelyek a leendő táborozónak tetszettek, de kérd meg, hogy nézze át az általad gyűjtött alternatívákat is. A táborozáson nem a mama meg a papa vesz részt, hanem az utódok, ezért az ő szavazatuk a lényegesebb. Ha a szülő egyedül határoz, könnyen megeshet, hogy a táborozó nem fogja jól érezni magát, és ami frenetikus kalandnak indult, elpocsékolt pénz, kárba veszett idő marad csak.

A vakáció persze nem csak táborozásból áll, hiszen a családok nagy része közös nyaralásra indul minden évben. Dátumokat fejben tartani nem könnyű, ezért a terveket összeegyeztetni a felnőttek feladata. Szerencsésebb esetben a táborszervezők több turnust indítanak, amelyekhez igazodni is lényegesen egyszerűbb.

A „mikor?” kérdésen túl a „hol?”-ra is keressük meg a választ! A szülők dolga nem a témaválasztás, hanem a tábori körülmények alapos felderítése. Ha bentlakásos tábor mellett döntünk, nem mindegy, hol fogják elszállásolni a résztvevőket.

Bizonyosodjatok meg róla, hogy minden tekintetben az igényeiteknek megfelelő-e az ajánlat. Kellemetlen, ha a világlátott tízéves négycsillagos szállodára és szobapincérre számít, miközben egy vándortábor mellett tette le a voksát.

Amennyiben módodban áll, a táborvezetők és oktatók bemutatkozását is tekintsd át.

Ha böngészés közben olyan információra akadtok, amely a kiválasztott tábor ellen szól, beszéljetek róla rögtön, de a következő lépés az legyen, hogy egypár más forrásból is ellenőrzitek az állítást. Az internet nem mindenható. Amennyiben valóban váltanotok kell, magyarázd el a gyermekednek, mi a probléma az adott táborral, és közös megegyezéssel haladjatok tovább.

Ha elsőre nem sikerül, semmi okotok elkeseredni: ezer és egy lehetőség közül szemezgethettek.

Szilágyi Sára

Szponzorált tartalom!