Minden, amit a VIN számról tudni kell!

Miért olyan fontos ez a néhány karakter?

Ahhoz, hogy azonosítani tudjuk magunkat a hatóságok előtt, mi a személyi igazolványunkat kapjuk elő a zsebünkből. Ha viszont egy autóval szeretnénk hasonlóan  eljárni, akkor a VIN szám az, amire szükségünk lesz. Ez a legalább tizenhét betű és szám alkotta kód, amit nevezhetünk alvázszámnak is, ami segítségünkre van az autó beazonosításakor.

Miért fontos ez?

Ha például nem egy márkaüzletben, hanem egy kereskedésben, használtan szeretnénk beszerezni az új járgányunkat, akkor nem árt, sőt, egyenesen kötelező, hogy az üzlet nyélbe ütése előtt megnézzük a különféle azonosítók (gyártói, modell, egyedi) kombinációjából álló sort. Ennek segítségével ugyanis jóval pontosabb képet kaphatunk a kiszemelt autóról, mint egy – akár teljesen jó szándékú – szóbeli leírás alapján. A bestvindecoder.com oldalán mi magunk is ellenőrizhetjük a számot, amivel olyan információkra tehetünk szert, amiket még a legbecsületesebb eladó sem biztos, hogy át tudna adni.

Mit tudhatunk meg?

A VIN szám segítségével teljes képet kapunk az autó történetéről. Megtudhatjuk, hogy a ténylegesen futott kilométerek száma megegyezik-e a kilométerórán látottakkal, ahogy azt is, balesetezett-e a korábbi tulajdonossal, milyen szerviztörténettel rendelkezik. Mindannyian szeretnénk tudni, hogy a kiszemelt autónk szerepel-e valamilyen körözési listán, rendőrségi adatbázisban. Ahogy az sem elhanyagolható információ, hogy egy esetleges korábbi baleset során milyen sérülésekre tett szert a járgány, mekkora javításra volt szükség. Senki sem szeretne a már elrendezett vásárlás után felfedezni valamilyen kellemetlen meglepetést, amit könnyen elkerülhetett volna, ha időben cselekszik. Korántsem mindegy, hogy a valós képet ismerve hozunk meg egy akár többmilliós döntést, vagy olyan ismeretek birtokában, amik nem egyeznek az előttünk álló járgány tulajdonságaival. De nem csak az egyszeri kiadás biztosításának érdekében javasolt az ellenőrzés megejtése, hanem azért is, hogy a jövőben se kelljen még újra és újra ráfizetnünk arra, hogy korábban nem voltunk elég körültekintőek.

Szponzorált tartalom