Hogyan ápoljuk a kanapét és a sarokgarnitúrát?

Egy kanapét nem egy-két szezonra, hanem hosszú évekre vásárol az ember. A következőkben néhány egyszerű trükköt ismertetünk, amelyekkel igazán hosszú ideig jó állapotban tarthatjuk őket.

Az anyaga a döntő

A különböző anyagból készült kanapékat és sarokgarnitúrákat különböző módon kell ápolnunk. A kárpitot, szövetanyagot rendszeresen, lehetőleg hetente porszívózni kell. A díszpárnákat érdemes rendszeresen forgatnunk, hogy mindkét oldaluk egyformán kopjon.

A szövethuzatú kanapék jobban piszkolódnak. Fontos, hogy a foltokat ne dörzsöljük erősen. Csak akkor próbáljuk finoman kikefélni belőlük a szennyeződést, ha vastagabb kárpitból készülnek. A tisztítószerekkel is csínján kell bánnunk. Ha mégis használnunk kell valamelyiket, először a kanapé kívülről nem látható részén próbáljuk ki a hatását. Így megtudjuk, hogy nem fakítja-e, nem teszi-e tönkre a kárpitanyagot.

A bőrkanapék tisztítása

A természetes bőrből készült kanapék nagy népszerűségnek örvendenek. Itt is a porszívózás a legfontosabb tennivalónk, amelyet szintén érdemes hetente elvégeznünk. A bútor tisztításához természetes szappant használhatunk. Vigyázzunk, hogy ne vigyünk fel rá túl sok vizet, mert a nedvesség károsítja a bőr természetes szerkezetét.

A szennyeződéseket tehát finom szappannal és alaposan kicsavart, enyhén nedves ruhával távolítsuk el. Legyünk óvatosak! Makacsabb szennyeződések esetén használjunk szivacsot vagy elhasznált fogkefét. A bőrkanapé hosszú ideig szép marad, ha speciális impregnálószerrel kezeljük, amelyet webáruházakban vagy hagyományos üzletekben is megvásárolhatunk.

A fentiekből kiderül, hogy a kanapé ápolását az anyagának megfelelően kell végezni. Fontos az is, milyen gyakran porszívózzuk. Nem jó, ha hosszabb ideig rajta maradnak a szennyeződések és a por, mivel ilyen esetben sokkal nehezebb lesz kitisztítani.

Stílusú kanapé

Jelenleg egyre többen részesítik előnyben a nőies és hangulatos angol stílust a belső terekben. A virágos kanapé tökéletesen illeszkedik egy ilyen módon díszített nappaliba. Ha nem szereti az ilyen kifejező bútorokat és egy sima színű kanapét szeretne, akkor fordítson nagyon figyelmet a kanapé formájára. Legyen dekoratív, azaz itt-ott lekerekített (puha vonalnak legyen háttámlája pl.), dekoratív díszítéssel vagy fantáziadúsan ívelt oldalakkal. Ha az angol stílus alatt a Chesterfield stílust érted, akkor a nappali kanapéján paplanok kell, hogy legyenek – ezek teremtik meg a jellegzetes, világhírű eleganciát.

A nappali modern és kényelmes kanapéja mindenekelőtt minimalista és könnyű bútor. Különféle színekben kapható – itt minden az Ön preferenciáitól függ. Ennek azonban nem kellett volna mintás kárpitozása. Ha szereti a merész stilisztikai megoldásokat, akkor egy modern nappaliban érdekes, jellegzetes és aszimmetrikus formában elhelyezhet egy kanapét.

Fizetett hirdetés!