Váli betörők őrizetben

A Bicskei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya többrendbeli betöréses lopással gyanúsít két váli férfit, akiket 2013. január 10-én vettek bűnügyi őrizetbe.

A 45 és a 20 éves váli férfiakat 2012. november 27-én ellenőrzés alá vonta a helyi körzeti megbízott, amikor harmadik társukkal egy gépkocsival közlekedtek a településen. A kmb-s az autót átvizsgálta, annak csomagtartójából nagy mennyiségű vasanyag került elő, amit akkor még nem tudtak a rendőrök bűncselekményhez kötni. A körzeti megbízott lefotózta a vasanyagot, majd szabadon engedte a gépkocsiban tartózkodókat.

A Bicskei Rendőrkapitányságra 2013. január 7-én ment be feljelentést tenni egy érdi férfi amiatt, hogy Vál, Szabadhegyen lévő tanyájára ismeretlenek behatoltak 2012. novembere és 2013. január 7-e közötti időben. A tanyáról különböző fém-alkatrészeket vittek el összesen közel félmillió forint értékben.

A sértett az eltulajdonított tárgyakról leírást adott, ezért a nyomozók megmutatták neki azt a fényképet, amit a kmb-s készített az ellenőrzés alá vont gépkocsi csomagterében lévő vasanyagokról. A feljelentő egyértelműen felismerte fényképen látható vasanyagokat, mint a tőle ellopott egyedi készítésű állvány darabjait.

Ezt követően került ellenőrzésre egy érdi színesfém-átvevő telephely, ahol a nyomozók megállapították, hogy az elmúlt időben a betöréssel gyanúsítható személyek több alkalommal adtak le fémet.

Az adatok birtokában 2013. január 10-én a nyomozók házkutatást tartottak a fenti férfiak váli tartózkodási helyén, ahonnan a két férfit előállították bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Miután előállították őket a Bicskei Rendőrkapitányságra, gyanúsítottként hallgatták ki mindkettőt a betöréses lopással kapcsolatban.

A kihallgatások folyamán kiderült, hogy a páros terhére további betörések is róhatók. Közel egy tucat váli hétvégi ház betöréssel hozhatók összefüggésbe, de nem kizárt, hogy a kör bővülni fog.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai a bicskei nyomozók megkeresésére Perkátán egy gázpalackot is lefoglaltak, amely fenti betörésekből származik.

A 45 és a 20 éves váli férfiakat a bicskei nyomozók bűnügyi őrizetbe vették.