Biztonságban az iskolában

Rendőrök vigyáznak a diákokra az iskolán belül és kívül is.

Megkezdődött a 2013/2014-es tanév, amely nemcsak a diákoknak és a tanároknak, de a közlekedésben résztvevőknek is változást hozott a nyári szünet után, tekintettel arra, hogy ilyenkor megnő a forgalom a közutakon, különösen a tanintézmények környékén. A rendőrök a polgárőrökkel és a közterület felügyelet munkatársaival közösen a tanév kezdetén rendszeresen jelen vannak az iskolák környékén, hogy segítsék a diákok, a szülők illetve a tanárok biztonságos iskolába jutását.

Ezzel kapcsolatban volt 2013. szeptember 03-án reggel sajtótájékoztató Fejér megyében két helyszínen is. Székesfehérváron, a Zentai Úti Általános Iskola előtt, míg Dunaújvárosban a Dózsa György Általános Iskola előtt.

zebra02

Mint az mindkét helyszínen elhangzott, az egyenruhások nemcsak a tanítások előtt figyelik és segítik a gyalogátkelőhelyeknél a tanulók közlekedését, hanem a tanórák végén is az intézmények közelében lesznek a balesetek megelőzése érdekében.

Jelenlétükkel egész szeptemberben segítik a gyalogosok közlekedését, illetve felhívják az autósok figyelmét a megváltozott közlekedési helyzetre.

Fejér megyében összesen 102 iskola környékén vannak jelen a járőrök a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel közösen.

Kaposvári Károly r. alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője a székesfehérvári helyszínen elmondta, augusztus hónapban a közlekedési szakemberek felmérték, hogy mely intézmények azok, amelyek közlekedésbiztonsági szempontból frekventáltak, és azon helyekre koncentrálták az egyenruhások jelenlétét.

Németh Miklós r. százados, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője a dunaújvárosi helyszínen számolt be arról, hogy mekkora segítséget jelent nekik a polgárőrök és a közterület-felügyelők munkája, együttműködése. Elmondta, hogy jövő évi terveik között szerepel, hogy az iskolák szülői munkaközösségét is bevonják ebbe a közlekedésbiztonsági akcióba. Kihangsúlyozta, hogy a szabályos közlekedés terén a gyerekek számára a példamutatás nagyon fontos, nemcsak a pedagógusok, hanem a szülők részéről is.

zebra04

A tájékoztatók keretében elhangzott az is, hogy a rendőrök nemcsak az iskolán kívül, hanem magukban az intézményekben is jelen vannak, hiszen minden iskolának már 2008. óta van iskola rendőre. Ők azok, akikhez a diákok, a tanárok, illetve a szülők is bizalommal fordulhatnak különböző problémáikkal. A „rendőr nénik és bácsik” azok, akik rendszeresen bűn- és baleset-megelőzési előadásokat, foglalkozásokat is tartanak a diákoknak.

Illés Mihály r. alezredes, a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára tájékoztatta arról a sajtó munkatársait a fehérvári iskolánál, hogy Fejér megyében összesen 125 általános- és 10 középiskolának van iskola rendőre. Ezt a feladatot Fejérben összesen 105 rendőr látja el.

Székesfehérváron Somogyi Péter r. főtörzszászlós, mint a Zentai Úti Általános Iskola rendőre került bemutatásra, míg Dunaújvárosban Kőhalmi László r. törzszászlós, a Dózsa György Általános Iskola rendőre.

Hekeliné Halmos Marianna, a fehérvári, míg Tóth Györgyné, a dunaújvárosi iskola igazgatója is beszámolt arról, hogy nagy segítség az iskolának az, hogy a rendőrök jelen vannak az intézményekben, és nagyon sokat tesznek a gyerekek biztonsága érdekében, amit ezúton meg is köszöntek nekik.