Mától lehet tűzijátékot vásárolni! Csak Óvatosan!

Itt az év vége, lassan kezdődik a felhőtlen, önfeledt szórakozás ideje. Mától vásárolhatók legálisan a közepes tűzijátékok.

Az örömködés folytán azonban nem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról. Ezért az alábbiakban egy tájékoztató olvasható a különböző pirotechnikai eszközök birtoklásának lehetőségeiről, illetve a tiltott eszközök tartásának szankcionálásáról.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X.1.) Kormányrendeletet legutóbb 2009. december 04-ei hatállyal módosították. 
A módosítás célja az volt, hogy a biztonsági előírásokat egyértelművé tegyék, míg a szigorításokkal erősítsék a közbiztonságot.

Az új szabályozás legfontosabb momentuma, hogy egyértelműen kimondja, hogy csak a közepes tűzijáték termékek esetében tilos a bombák, tűzijáték bombák mozsarakban és a Római gyertya forgalmazása az év végén. 
Kiemelendő még, hogy a módosítás kötelezi a forgalmazót, hogy a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről jól látható helyen írásban tájékoztassa.
Ezen túlmentően változott még a felhasználási engedély beadásának a feltétele is, valamint a sérült vagy lejárt pirotechnikai termékek megsemmisítésére jogosultak köre is.

Mától lehet tűzijátékot vásárolni! Csak Óvatosan!

Továbbra is érvényben van az a 2005. november 23-ától érvényes korlátozás, miszerint Magyarországon tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, illetve felhasználni.
A rendőrség a korábbi évekhez hasonlóan a napokban is szigorúan fogja ellenőrizni a rendelet betartását. 2007. december 25-e óta a birtoklás is pirotechnikai tevékenységnek minősül, így azokkal az állampolgárokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak, vagy felhasználnak, szabálysértési eljárás kezdeményezésére kerül sor, és 100.000.- Ft pénzbírsággal sújtható. A pirotechnikai termék pedig elkobzásra kerül.

A fent írtak csak és kizárólag a petárdákra vonatkoznak, mivel a pirotechnikával kapcsolatos jogszabály a tiltás és szigorú szabályozás mellett magánszemélyek részére lehetőségeket is biztosított. Engedélyezi, hogy 14. életévét betöltött személy az I. pirotechnikai osztályba tartozó játékos pirotechnikai termékeket (pl.: tortára helyezhető „tűzijáték”) egész évben megvásárolja, s azt felhasználja. A rendelet meghatározott időszakban, december 28-a és 31-e között a II. pirotechnikai osztályba tartozó kis tűzijátékok mellett, a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban és a római gyertyák kivételével, a közepes tűzijátékok (pl.: tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) megvásárlását, birtokolását, valamint december 31-én 18.00 óra és január 1-jén 06.00 óra közötti felhasználását is megengedi nagykorú személyek részére. A nagy hatóanyag tartalmú termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg felhasználási engedéllyel.

A magánszemélyek részére mától megvásárolható pirotechnikai termékeket az említett időszakban általában a bevásároló központok közelében (parkolójában) a rendőrhatóság engedélyével átmeneti árusítóhelyen, legtöbbször konténerben tárolják és árusítják. Ezeken az engedélyezett árusítóhelyeken nyitvatartási időben mindig jelen van legalább egy pirotechnikus szakember, aki a vásárlók részére – szükség esetén – a termékekről felvilágosítást ad.  
A hibás vagy fel nem használt terméket öt munkanapon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, akinek kötelessége azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Kérjük, akinek szándékában áll az óév búcsúztató és újév köszöntő hangulat fokozása érdekében tűzijátékot vásárolni, s azt szilveszterkor felhasználni, azt csak a törvényi előírásoknak megfelelően tegye!

Piacon, pult alól történő illegális vásárlástól tartózkodjanak, mert tettenérés esetén szigorú szankcióra kerülhet sor, nem beszélve a jelentős baleseti lehetőségekről sem, hiszen a szabálytalan árusítás bevizsgálatlan, nem forgalmazható árukat rejthet.
Fogadják meg tanácsainkat, hogy az óév utolsó és az újév első napjai valóban bosszankodástól mentesen, felhőtlenül teljenek!

Forrás: FMRFK