A biztonságos nyári autózásról

A biztonságos nyári autózásról viszonylag kevés szó esik, ugyanis főleg a téli közlekedéskor esik szó az esetleges veszélyekről, illetve azok elkerüléséről. Ez általában azért van így, mert a téli közlekedést jóval veszélyesebbnek tartják, hiszen az időjárás is zordabb, a látási viszonyok is rosszabbak lehetnek, tehát valóban óvatosnak kell lennünk, ha autóba ülünk. Igen ám, de nyáron is lehetnek veszélyek, és ilyenkor sem elhanyagolható a biztonságos közlekedés kérdése. Hiszen ilyenkor többen közlekednek a közutakon, mennek nyaralni, viszik a gyerekeket táborba, tehát a biztonságos nyári autózásról is fontos beszélni.

Ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhessünk, nemcsak a szabályok betartása fontos, bár az is elengedhetetlen, de arra is szükség van, hogy az autónk a lehető legjobb állapotban legyen. Az egyik lényeges kérdés a megfelelő abroncs megléte, a másik viszont, hogy olyan autóval induljunk útnak, ami jó műszaki állapotban van. Persze nem mindenki tudja ránézésre megmondani, vagy egy fura zajból megállapítani, hogy valami baj lesz, ezért nagyon fontos, hogy átnézessük az autónkat, legalább a nyaralások előtt.

Megfelelő gumikkal csökkenthető a balesetek esélye

Kezdjük az abroncsok kérdésével, mert ez mindig felmerül, ha az autó nyári felkészítéséről, illetve a biztonságos nyári közlekedésről van szó. Manapság még mindig sokan gondolják úgy, hogy spórolni tudnak azzal, ha nyáron fennhagyják a téli gumit. Egyrészt ez egyáltalán nincs így, másrészt még rendkívül veszélyes is. Amellett, hogy nyáron a téli gumik nagyon kopnak, tehát hamarabb elhasználódnak, még a tapadásuk sem lesz megfelelő. Mivel csökken az abroncs tapadási képessége, így megnő a fékút és az autó is nehezebben lesz irányítható, ez pedig rendkívül veszélyes.

Bár az idei tavasz nagyon hűvös volt, júniusban már bőven megérett az idő arra, hogy az autókra felkerüljenek a nyári gumik. A nyári abroncsokat kifejezetten úgy fejlesztik ki, hogy egyrészt bírják a magas aszfalthőmérsékletet, másrészt nedves és száraz időben is megfelelő tapadást érjenek el. Ha viszonylag ritkán vezetünk nyáron, és nem tervezünk sok hosszú utazást, akkor az enyhe, kicsit hűvösebb nyarak, melyek az elmúlt években jellemezték hazánkat, lehetőséget adnak arra, hogy nyári gumi helyett négyévszakos gumit válasszunk. Ha nyári vagy négyévszakos gumi van fent az autónkon, akkor jóval kisebb eséllyel csúszik meg a kocsi nedves időben is, és könnyebben lesz fékezhető, mint téli abroncs esetében.

Nyáron sem elhanyagolható az autónk műszaki állapotának ellenőrzése

Az is lényeges, hogy legalább a nagy nyári kirándulások, utazások előtt átnézessük az autót, hogy megfelelő műszaki állapotban van-e. Hiszen milyen kellemetlen, ha pont útközben robban le az autó, és a strandra és látnivalókra szánt összeg az autószállítóra, illetve a szerelési költségekre megy el. Célszerű ellenőrizteti a folyadékszinteket (motorolaj, fékfolyadék, hűtőfolyadék stb.), de a fékek és a váltó állapotának vizsgálata is célszerű ilyenkor.

Szponzorált tartalom!