Itt a tavasz, eljött a nyári gumik ideje!

Bár a tél idén nagyon enyhe volt, de talán már mindenki várta a tavaszt. Most, hogy itt van, nem ülhetünk tétlenül, különösen azok nem, akinek autójuk van. A tavasz egyet jelent számukra a nyári gumi cserével, de az autó alapvetőn tavaszi/nyári felkészítéséről sem szabad megfeledkezniük. Ha ellenőriztük a folyadékszinteket (motorolaj, fékfolyadék, hűtővíz, és szélvédőmosó), elvégeztük a szükséges utántöltést, cserét, kicseréltük az izzókat, ellenőriztük az akkumulátor töltöttségét, és még a klímát is feltöltettük, a gumikról szem szabad megfeledkezünk.

Ha négyévszakos abroncs van az autónk, akkor sem maradhatunk távol tavasszal a szerviztől, hiszen egy centrírozásra és egy futómű beállításra akkor is szükségünk lehet, de a téli gumi van fent, akkor a nyári gumik cseréje, ahogy melegszik az idő, egyenesen kötelező. Persze törvényi szabályozás erre nem vonatkozik, de a szakértők és az abroncsgyártók egybehangzó véleménye is az, hogy amikor a hőmérséklet már kellően meleg, a téli gumik nem tapadnak megfelelően, ezért nyári abroncsokra van szükség.

Amit a nyári gumik cseréjéről nem árt tudni

Azt már leszögezhetjük, hogy a tavaszi-nyári közlekedéshez elengedhetetlen a nyári gumi. De mikor is jön el ennek az ideje pontosan? Nos, erre az abroncsgyártóknak van egy szabálya, eszerint 7 fok felett már szükséges a csere. Ez persze nem azt jelenti, hogy a egy vagy két napig 7 vagy akár 10 fok van, már szaladnunk kell a gumishoz. Csak akkor érdemes elvégeztetni a cserét, ha már tartósan meleg az idő. Ez néha már márciusban előfordul, de megesik, hogy csak április végére, május elejére melegszik fel tartósan a levegő.

Amikor elmegyünk a szervizbe, fontos, hogy az abroncsok ellenőrizve legyenek, mielőtt felkerülnek. Lehet, hogy elég centríroztatni, vagyis kiegyensúlyozni őket, de ha nagyon kopottak, akkor új nyári gumikra lesz szükség. Emellett, ha már ott vagyunk a gumisnál, a futóművet is érdemes megnézetni. A hazai utak nem épp futóműbarátok, hiszen sok a kátyú és az úthiba, ami bizony nem tesz jót. Emiatt gyakran állítódik el a futómű, ami pedig korlátozza az autó vezethetőségét, de növeli a fogyasztást, és csökkenti az abroncsok élettartamát. Évente egyszer érdemes elvégeztetni a futómű beállítást, ez lehet a nyári gumi cseréjekor is.

Ha mindenképp új nyári gumira van szükség

Érdemes egy pillanatra visszakanyarodni a kellően kopott gumikhoz, és a vásárlás kérdéséhez, mindegy, hogy 205 55 r16 nyári gumi vagy 195 65 r15 nyári gumi van az autónkon, ha a profilmélység 4 mm alatt van, érdemes új gumit vásárolni. A hazai jogszabály persze 1,6 mm-es mélységig még enged közlekedni, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy 4 mm-es profilmélységnél sem tapad kellően az abroncs, különösen nedves körülmények között, ami már elég veszélyes tud lenni. Amikor abroncsot vásárolunk, mindenképp érdemes méret szerint keresni.

Ha például a 225 45 r17 nyári gumi való az autónkra, akkor ezt a konkrét méretet írjuk be a keresőbe, mert nincs minden mintázatból minden méret, így pedig csak azokat fogjuk látni, amelyek valóban szóba jöhetnek.

Fizetett hirdetés