II. Székesfehérvári Mangalica Fesztivál!

Ízes kalandok szeptember 13-a és 15-e között a Piac téren.

A tavalyi sikeres rendezvény után idén ismét megrendezik a Székesfehérvári Mangalica Fesztivált. Szeptember 13-a és 15-e között az Alba Plaza előtti téren mutatkoznak be a tenyésztők. A gasztronómiai programokat színpadi fellépések tarkítják. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke és Veégh Attila főszervező.

A II. Székesfehérvári Mangalica Fesztivál szervezőinek közleménye az alábbiakban olvasható:

A Mangalica Fesztivál 2008-óta, hat budapesti (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013) négy debreceni (2010, 2011, 2012, 2013), két szombathelyi (2010, 2011), egy székesfehérvári (2012), valamint egy szegedi (2012) fesztivállal országos fesztiválsorozattá nőtt, márka lett a gasztronómiai rendezvények sorában.

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása, amely eddig nem volt jellemző a hazai fesztiválok körében. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.

Székesfehérváron a szeptember a gasztronómia hónapja, ebbe a sorba illesztjük bele a Mangalica Fesztivált, a város vezetésének támogatásával. A székesfehérvári Piac tér a város legforgalmasabb helyén, a városi közlekedési csomópont és az Alba Pláza között elhelyezkedő tér, ahonnan a királyi óváros kezdődik. A helyszín elhelyezkedése, óvárosi romok, és a királyi sétálóutca a megszokott Mangalica Fesztiválokhoz hű rendezvényhelyszínné teszik ezt a városi főteret.

A 2012-es rendezvény kiemelkedő sikere után 2013-ban sem változtatunk a bevált elrendezésen, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülünk, még több szakmai programot (előadások a mangalicáról, beszélgetések, kolbásztöltési tippek) és késő estig tartó zenei műsorokat kínálunk a kilátogatóknak. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók (fagylaltfőzés, interaktív sajtkészítés). Kora délutántól könnyűzenei koncertek. A rendezvény 09-22 óráig tart.

A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 példány és egy koca malacokkal.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

2011-től a fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak.

Bővebb információ: www.mangalicafesztival.hu

II. Székesfehérvári Mangalica Fesztivál