Az Ön életét is megkeserítik az ágyi poloskák? Tegyen ellene!

A rovarok egyre inkább megkeserítik az életünket, egyre több invazív fajjal lehet találkozni hazánkban is. Ősszel meglepték lakásainkat a vándorpoloskák, majd a harlequin katicák tél előtti inváziójával kellett szembenéznünk. Ezek a rovarok télire teljesen eltűnnek, nem úgy az ágyi poloska, melytől akár egész évben szenvedhetünk.

Az ágyi poloska

Az ágyi poloska a Közel-Keletről származó rovarféle, a lakott területeken az egész világon megtalálható. A szabad szemmel alig észrevehető, mintegy fél centiméteres rovar Budapest szinte valamennyi kerületében elterjedt az Abatox Kft. által kidolgozott poloskatérkép szerint. A rovar éjszakai életmódot folytat, rejtekhelyét az ágy közelében kell keresnünk, ahol a nappali időszakban társaival együtt meghúzódik. Felkutatása laikusként nem egyszerű, a szakértők is csak a maguk után hagyott nyomokból, és az okozott csípésekből tudnak jelenlétére következtetni. Emberi vérrel táplálkozik, melyhez jellemzően éjszaka jut hozzá, csípését kellemetlen, igen viszkető érzés követi.

Zárt helyiségekben egész évben szaporodik, ahol jól érzi magát, és folyamatosan táplálékhoz jut, igen gyorsan elterjed. Ha reggelente viszkető csípésekre ébredünk, amelyek piros foltot is képeznek, akkor érdemes ágyi poloska-nyomok után kutatnunk az ágyunkban és környékén. Ilyenek lehetnek: apró vérfoltok a lepedőn, ágyneműn, elhullott ágyi poloska, apró ürüléknyomok, esetleg petékre utaló jelek. Amennyiben ezek valamelyikét vagy mindegyikét felfedezzük, akkor tudnunk kell, hogy nagy valószínűséggel ágyi poloskával van dolgunk.

Mit tegyünk?

Ilyen esetben egyetlen dolgot tehetünk, meg kell szabadulnunk tőlük! Az egyetlen hatásos módszer az ágyi poloska irtás, melyet rovarirtó szakemberek végeznek. Ők először felmérik a helyet, hogy valóban ágyi poloska okozta-e a csípéseinket, megvizsgálják az ágyat, az ágy környéki helyeket, a matracot, a falrepedéseket, és amennyiben ágyi poloskára utaló jelet találnak, elvégzik a vegyszeres irtást. Jó, ha tudjuk, a vegyszeres irtást néhány hét múlva célszerű megismételni, hiszen csak így lehetünk biztosak a rovarok teljes eltávolításában. Ugyanakkor tény, hogy a rendszeres irtás miatt az ágyi poloskák rezisztenssé váltak néhány rovarirtó szerrel szemben, ezért is fontos, hogy irtás után is ellenőrizzük, hogy nem maradt-e néhány rovar, mely túlélte a „támadást”.

Ne hibáztassuk magunkat!

Tény, hogy a rosszabb higiéniás lakáskörülmények kedveznek a poloskák szaporodásának, ennek ellenére még a legtisztább, leghigiénikusabb lakásban is megjelenhetnek. Ennek oka, hogy igen könnyen hazavihetjük őket: elég egy bútorvásárlás vagy egy szállodai szobában töltött éjszaka, hogy a holminkkal együtt az ágyi poloskák is hazakerüljenek a lakásunkba. Ne okoljuk tehát magunkat ezért!

Sokan azért nem kérnek segítséget, mert azt gondolják, hogy szégyellniük kell az ágyi poloskák jelenlétét, ám ez sok esetben nem az adott lakástulajdonoson múlik! Ha mindenki, aki jelenlétüket tapasztalja, megtenné a szükséges lépéseket ellenük, akkor sokkal inkább vissza tudnánk szorítani őket, és károkozásuk, kellemetlen jelenlétük minimálisra csökkenne!