Harminc riasztás a téli időjárással összefüggésben a katasztrófavédelemnél – fotók

Elakadt kamionok miatt riasztották a legtöbb esetben a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit január 14-én, hétfőn Fejér megyében. A téli időjárással összefüggésben csaknem harminc esetben kérték a katasztrófavédelem segítségét, személyi sérülés egyik helyszínen sem történt. A legtöbb bejelentés Székesfehérvár és Mór térségéből érkezett.

Kora reggel a 81-es főúton Csókakőnél több kamion akadt el a hóban, később a móri bekötőnél egy utasok nélküli autóbusz csúszott az árokba. Délelőtt Magyaralmás és Söréd között akadt el két kamion, teljes útzárat okozva a főúton.

kamion_alcsut_004

Csákvár és Oroszlány között egy zöldségszállító kamion továbbhaladását segítették a székesfehérvári hivatásos tűzoltók. Mezőfalva és Hantos között egy személygépkocsi sodródott árokba. Polgárdiban egy autóbusz csúszott a megállónak, amelyet daruval kellett visszahúzni az útra, személyi sérülés nem történt.

Székesfehérváron, a Seregélyesi úton kisteherautó és személygépkocsi csúszott össze kora reggel. A két járművet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók választották el egymástól. Később egy személygépkocsi sodródott az árokba, majd egy kamion állt meg a havas úton szintén ezen a szakaszon. A Vásárhelyi úti vasúti átjáróban egy helyi járatú busz akadt el a síneken, a járművet a volán autómentője húzta ki a vasúti pályáról, a helyszínre riasztott tűzoltóknak itt már nem kellett beavatkozniuk. A Farkasvermi úti körforgalomban egy tartányos teherautó akadt el a hóban, amely szintén a katasztrófavédelem segítségével tudta folytatni az útját. A 81-es főút fehérvári lehajtójánál egy kamion állt meg a havas úton.

Zámoly és Székesfehérvár között egy hentesárut szállító kisteherautó borult fel, személyi sérülés nem történt. A járművet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók állították kerekeire. Az M7-es autópályán Pákozd közelében egy személygépkocsi csúszott árokba.

A 811-es főúton két kamion mentésében vettek részt a székesfehérvári hivatásos tűzoltók. Vértesacsánál egy nemesvakolatot szállító nyerges vontató a havas, csúszós úton nem tudta folytatni az útját és az emelkedőn megállt. Az alcsúti arborétumnál egy elektronikai alkatrészeket szállító nyerges vontató hátuljával az út menti árokba csúszott, ahol fennakadt. A jármű eleje elzárta a főút kétharmadát. A kamiont a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a tatabányai hivatásos tűzoltók daru csörlőjével húzták vissza az útra.

kamion_alcsut_002

Fejér megye nyugati részén az ónos eső miatt továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben. A katasztrófavédelem arra kéri a gépjárművezetőket, hogy csak a téli útviszonyokra felkészített, téli gumiabroncsokkal felszerelt járművekkel induljanak útnak. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek, tartsanak biztonságos követési távolságot. Maradjon éber, vezessen körültekintően és óvatosan! Az utak síkosság mentesítését a közútkezelő folyamatosan végzi.

Ha elakadnak a 105-ös segélyhívón kérhetnek segítséget.

A járdák síkosság mentesítéséről az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata.