Fokozottan ellenőrzik a rendőrök az átkelőhelyek környékét

Fejér megye – Szigorú ellenőrzés-sorozatba kezdenek a gyalogátkelőhelyek környékén parkoló autókat illetően a székesfehérvári rendőrök. Tapasztalataik szerint ugyanis az autósok egy része nem tartja be az ún. ötméteres szabályt…

Fejér megyében az elmúlt év első négy hónapjában összesen bekövetkezett 31 gyalogos baleset közül 23 esetben vétlen volt a gyalogos. Az idei év hasonló időszakát nézve a számok szinte alig változtak. 32 balesetből 24 esetben volt vétlen a gyalogos. A rendőrség eddig is kiemelt figyelmet fordított a gyalogátkelőhelyek biztonságára, ezúttal azonban még fokozottabban teszik ezt.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság járőrei intenzív ellenőrzés-sorozatot indítanak a gyalogátkelőhelyek környékén, az ún. ötméteres szabály betartatására. A felfestett zebrához túl közel parkoló járművek takarásában ugyanis a szabályt követő autósok később, esetenként már túl későn észlelik az áthaladni szándékozó kisgyermekeket, babakocsis anyukákat. Ez a tény különös tekintettel az iskolák környéki gyalogátkelőhelyen áthaladó gyermekekre jelent reális veszélyt.

Az utóbbi hónapokban 94 szabálysértő járművel szemben indítottak eljárást Székesfehérváron. Egy járművezetővel szemben például öt alkalommal került szankcionálásra a szabályszegés. A járművezető az ötből négy alkalommal ugyanott parkolt amikor a rendőrök lefényképezték. Esetenként harmincezer forintos bírságra számíthat a közlekedési szabály megsértése miatt.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság a közelmúltban felmérte azokat az inkriminált gyalogátkelőhelyeket, ahol különösen gyakori a jogsértés. Figyelembe vették azt is, hogy a zebra környezetében iskola található, továbbá azt, hogy a forgalom nagysága miatt a gyalogosok átkelésének biztonságosabbá tétele – különösen, ha a gyalogátkelőhely előtt szabálytalanul álló járműtől nehezen lehet észlelni a gyalogost – indokolt. Első körben négy gyalogátkelőhellyel kapcsolatban vették fel a kapcsolatot a város közlekedési irodájával. Az ötméteres szabály betartását 5 m-es vonal felfestéssel lehetne jelezni a járművezetők részére, segítve ezzel a jogkövető magatartást.

A most induló intenzív ellenőrzés-sorozat természetesen a város valamennyi gyalogátkelőhelyét érinti majd és nem csak a felfestéssel első körben érintett helyeket.