Éjjel is dolgoztak a szakemberek… rendőrök vigyázzák a települések rendjét a településeken maradt értékeket…

Hétfőn a megkezdett zárási és védelmi feladatok tovább folytatódtak. Főként a Móri Rendőrkapitányság illetékességi területén találhatók a főbb védekezési területek. A szakemberek éjjel egy óráig dolgoztak, akkora kezdett apadni a Gaja vízszintje…

Bakonycsernyén az Ifjúság utca teljes területe, a Bercsényi utca, illetve a Petőfi utca első fele volt leginkább érintett. Ez a településen megközelítőleg 30 lakóépületnél jelentős árvízvédelmi munkálatokat jelentett. Az árvízvédelmi munkálatokban a rendőrök mellett vám és pénzügyőrök, polgárőrök, a Székesfehérvári és a Móri Tűzoltóság szakemberei, valamint megközelítőleg 150 fő polgári lakos vett részt. A Móri Rendőrkapitányság állománya szinte kivétel nélkül részt vett a védelmi munkálatokban, többen pihenőidejükben, illetve a szolgálatuk végeztét követően is önkéntesen. Fejér megye rendőrfőkapitánya a térség megsegítésére a megye más területéről, főként Székesfehérvárról csoportosított át rendőri erőt. Így kívánja szavatolni a kitelepítéssel érintett családok helyben maradt anyagi javainak biztonságát.

A délutáni valamelyest javuló helyzetet követően a Gaja vízszintje hirtelen emelkedni kezdett, mértéke elérte az 50 centimétert, az áradás mértéke nőtt. Ennek okán az összes nélkülözhető erő a védekezési munkálatokba bevonásra került. A délután kiépített védelmi vonalakat a víz több helyen átlépte, ennek következtében az Ifjúság, a Bercsényi és a Petőfi utcák Bakonycsernye településen közvetlen elárasztásnak voltak kitéve. A bevont rakodógép, tehergépkocsik, a beszerzett zsákok felhasználásával, a jelentős emberi erő bevonásával azonban sikerült a vizet a lakóépületektől távol tartani, így kilakoltatásra nem került sor.

Nagyjából 01.00 órára a védelmi munkálatok befejeződtek, ekkorra a vízszint apadni kezdett. A település határán található horgásztó gátja erősen átázott, de gátszakadás nem következett be, ennek veszélye az apadással egyenes arányban csökken. A móri VI. számú halastó gátja szintén meggyengült, átszakadása súlyos fenyegetettséget jelentett volna mind a városra, mind pedig Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó településekre. A gát a terhelést kibírta, a vízszint csökkenésével a gátszakadás lehetőségének mértéke minimálisra csökken. Bodajkon az éjszakai órákra a csókakői megállónál történő átfolyás megszűnt, a közlekedés megindulásának ezen az útszakaszon különösebb akadálya nincs, azonban az út minőségét az erre hivatott szakembereknek véleményezni kell. A Bodajki Vasútállomásnál lévő hidat a víz félig kimosta, a hidat polgárőrök őrzik.

Balinka településen a Gaja völgyben a helyzet továbbra is kritikus, nagy mennyiségű és sodrású víz folyik át az úttesten, ezért a település Bodajk és Balinka-Mecsér felől megközelíthetetlen. Fehérvárcsurgó területén szintén apadás tapasztalható, azonban az igari állomásnál nagy szélességben, nagy mennyiségű és sebességű víz halad át, amely miatt a 81.-es főút felől az igari bekötő fizikai akadállyal és figyelem felhívó táblával le van zárva.

Székesfehérvár területén késő délelőtt egy autóra dőlt fa okozott riadalmat. A városi strandnál lévő kereszteződésben egy a lámpa zöld jelzésére induló Opel Vectrára dőlt rá az út szélén kettétört fa. Az autóban utazó hölgy és a hátsó ülésen ülő kisfiú szerencsére csak könnyen sérült. Este a Székely utcában, részben lakott hétvégi házakat öntött el a víz. A társszervekkel közreműködve hét embert kellett kitelepíteni.

A viharos szélben, csúszós, eső áztatta utakon több sérüléssel végződő baleset történt. Egy Opel Corsa sofőrje Csiribpuszta felől haladt egy magánúton a 6213-as út felé, amikor a sofőr a nem kellően megválasztott sebessége miatt elveszítette uralmát a járműve felett és a szántóföldre hajtott. A sofőr súlyosan sérült. Kiderült, hogy ittas volt. A közepesen ittas sofőr jogosítványát elvették a rendőrök. Este Zámoly felé tartó haladása közben az erős oldalszél miatt egy Fiat Marea Weekend sofőrje, járművével előbb útpadkára hajtott, majd ellenkormányzás következtében az ellentétes oldali árokba csapódott. A gépkocsi vezetője és gyermek utasa könnyen sérült. Székesfehérvár belterületén két ízben történt gyalogos gázolás hétfőn. Mindkét esetben gyalogátkelőhelyen áthaladó gyalogost gázolt segédmotoros, illetve személyautó. A rendkívüli időjárás fokozott óvatosságot igényel a közlekedés valamennyi résztvevőjétől!

A megye több pontján útlezárások vannak érvényben. Egyes területeken, ahol már áthaladt a víz, a forgalom megindulásának feltétele, hogy a közút szakemberei átvizsgálják az érintett szakaszokat, hogy azok biztonságosak-e. Az útnak indulók előzetesen tájékozódjanak az utak átjárhatóságáról és az egyes települések megközelíthetőségéről!

Vezessenek óvatosan!

Fejér megyei Rendőrfőkapitányság