Több százszor riasztották a tűzoltókat a vihar miatt!

Szombat este óta folyamatosan dolgoznak a székesfehérvári tűzoltók a viharkárok elhárításán. A vasárnapi valamivel több, mint 90 bejelentést követően hétfőn reggel 6 órától 16:00 óráig a 105- ös segélyhívón száznál is több segélykérés érkezett.

A bejelentések kétharmada Székesfehérvárról érkezik, de sok kidőlt fa okoz problémát a Velencei-tó környéki településeken, ahol reggel óta egy gépjárműfecskendő folyamatosan dolgozik a káresetek felszámolásán. Az állampolgárok elsősorban a szél által kicsavart fák miatt kérik a tűzoltók segítségét. A megdőlt, kidőlt fák utakat zárnak el, vezetékeket szakítanak le, épületeket veszélyeztetnek. A szél több helyen épületek tetejét rongálta meg.

A Kereszttöltés út és a Szedres dűlő sarkán egy villanyvezeték szakadt az útra, amely folyamatosan szikrázott, és ettől a szakadó esőben is kigyulladt az aljnövényzet két négyzetméteren. A Hétvezér Általános Iskolára rádőlt egy fa. Személyi sérülés nem történt. Hétfőn három közlekedési balesetről is érkezett bejelentés a tűzoltóságra. Székesfehérváron az uszodánál a jelzőlámpa tilos jelzésénél várakozó személygépkocsira dőlt egy fa. A sofőr és utasa nem tudott kiszállni a kocsiból. A tűzoltók láncfűrésszel feldarabolták a fát, és az autóban ülők ezután tudtak csak kiszállni. A sofőrt és utasát a mentők könnyebb sérülésekkel szállították kórházba.

Seregélyes és Dinnyés között egy személygépkocsi borult az árokba, a mentők egy súlyos sérültet szállítottak kórházba. A 8-as főút Csórt elkerülő szakaszán egy teherautó pótkocsija borult fel, itt személyi sérülés nem történt. A székesfehérvári tűzoltóság három gépjárműfecskendője, és öt különleges szere (műszaki mentőszer, vízszállító, daru, erdőtüzes jármű, emelőkosaras jármű), valamint a további készenlétbe állított járművei folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán, amelyben részt vesznek a tűzoltóság tűzmegelőzési területén dolgozó munkatársai is.

A parancsnokság emellett együttműködik a veszélyek minél hamarabbi elhárítása érdekében a székesfehérvári városgondnoksággal, a Permetum Speciális Mentőcsoporttal, valamint a Velencei-tó környékén a Pázmándi Önkéntes Tűzoltó egyesülettel. Hétfőn mindemellett a székesfehérvári tűzoltóságon 7 szabadnapos tűzoltó berendelésére került sor.

Forrás: Székesfehérvári Tűzoltóság