Hagyományőrző Nap vasárnap a Fehérvári Állatotthonban

Magyar állatfajokkal és régi játékokkal ismerkedhetnek a gyerekek.

Magyar őshonos állatfajokat – haszonállatokat és kutyákat –, illetve régi játékokat mutatnak be a Fehérvári Állatotthon Hagyományőrző Napján, melyet szeptember 8-án, vasárnap második alkalommal szerveznek meg a Takarodó úti menhelyen. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegével és a Vadmadárkórházzal közös szervezésben zajló programon többek között magyar haszonállatokat és kutyafajtákat ismerhetnek meg az érdeklődők, és lesz játékos tízpróba is. A rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón beszámoltak a „Közelebb a polgárokhoz” című hatrészes sorozat szeptemberi, befejező programjáról és az Állatotthon napközis táboráról.

A Herosz Fehérvári Állatotthona 2011 szeptemberében rendezte meg első Hagyományőrző Napját, melynek célja a magyar őshonos állatfajok bemutatása volt a városlakók, a városban élő gyerekek számára. A részletekről Krepsz Gyöngyi, a Fehérvári Állatotthon vezetője elmondta: idén szeptember 8-án, vasárnap 13.00 órától a Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlege és a Vadmadárkórház közreműködésével zajlik a program az év elején elkezdett közös sorozat részeként. Bemutatják a magyar kutyafajtákat a menhelyen élő kutyák segítségével. Az állatsimogatóban kecskével, báránnyal, nyúllal találkozhatnak a gyerekek, valamint lesznek különböző baromfifélék: pulyka, tyúk, kacsa és gyöngytyúk. Ezekkel az állatokkal kapcsolatban szerveznek játékos vetélkedőt is. A kézműves játszóházban természetes anyagokból készítenek játékokat a gyerekek. Felelevenítik a hagyományos népi játékokat, az önkéntesek sok érdekességgel, például horgászattal, húzókával és lépegetővel készülnek. A játékok egy része szerepel a tízpróbában is, melynek keretében lesz még kukoricamorzsolás, diótörés, mocsárjárás, különböző célba dobó játékok: sárkányetetés, vasorrú bába, illetve szalmabála cipelés és zsákban futás. Aki a tízpróba minden állomását teljesíti, ajándéksorsoláson vesz részt. A programban 15.00 órától szerepel Tóth Attila énekes, aki a hagyományőrzés jegyében állította össze műsorát.

Ugyancsak szeptemberben fejeződik be a „Fehérvári Állatotthon – Közelebb a polgárokhoz” című hatrészes, tájékoztató és adománygyűjtő programsorozat, melyet áprilisban indított az Állatotthon Székesfehérvár Önkormányzata és az Alba Plaza támogatásával. Szeptember 28-án, szombaton 10.00 órától ismét a bevásárlóközpont előtti téren találják meg az érdeklődők a Herosz pavilonját, ahol önkéntesek adnak tájékoztatást az állatok télre való felkészítéséről, elhelyezésükről és helyes táplálásukról. A sorozat eddigi öt állomása nagy sikert aratott, foglalkoztak többek között az ivartalanítással és a „felesleges” szaporulat megelőzésével, az állatkínzásokkal kapcsolatos bejelentésekkel, az állatokra leselkedő nyári veszélyekkel és a helyes macskatartással. A „Közelebb a polgárokhoz” sorozatban összesen több mint 700 látogatót fogadtak a Herosz pavilonjánál. Az állatbarátok adakozásának köszönhetően csaknem 60.000 forint készpénz-támogatás gyűlt össze, melyet az állatok egészségügyi ellátására fordítottak, illetve hoztak az érdeklődők tápokat, konzerveket, játékokat és egyéb állattartási felszereléseket.

Nagy népszerűségnek örvendett a Fehérvári Állatotthon nyári napközis tábora augusztus 12-16. között. A Herosz táborozói mellett fogadták más táborok résztvevőit is, illetve az állatotthon önkéntesei számos egyéb helyszínen tartottak előadásokat különféle témákban. Ennek köszönhetően az Állatotthon közel 100 gyermek részére szervezett nyári programokat. A táborozók átfogó képet kaptak az állatvédelem elméleti és gyakorlati feladatairól, illetve az állatotthon életéről és lakóiról.

hagyomanyorzo_nap_herosz