A Skandináv környezetvédelem

Amikor Skandináviáról beszélünk tudnunk kell, hogy az ott élő emberek rendkívül  környezetbarátok  és előre gondolkodnak amikor a természet védelemről van szó. Dánia vezető szerepet tölt be a szélenergia felhasználásban és a közlekedési infrastruktúrájuk is egyedülálló.

Az első dolog, ami szinte mindenkinek eszébe jut a Skandináv országokról az nem más mint, hogy az emberek biciklivel közlekednek mindenhova, legyen az egy hétvégi kirándulás, egy bevásárlás vagy csak egy reggeli munkába menetel. A legtöbben úgy gondolják, hogy nem csak a környezetvédelem miatt, hanem leginkább a szabad érzés és az egészség megőrzése végett kerékpároznak mindenhova. Nagyon sok cég óriásplakátokon reklámozza termékeit, miközben a biciklivel közlekedő emberekre hívják fel a figyelmet. Így próbálják elérni, hogy növekedjen a bicikli használók száma és tisztább, élhetőbb városok alakuljanak ki szerte az országokban.

Sokan nem tudják, de például Dániában rengeteg újrahasznosító központot hoztak létre mostanában.

A műanyag vizes palackoktól kezdve a konzerv dobozokon át a dobozos sörig mindent vissza lehet váltani szinte minden nagyobb közértben és a szupermarketben egyaránt. Minden egyes visszaváltott dobozért jár pár korona, ami a környezetvédelmen kívül egy kiválló indok, hogy miért vigyék vissza a lakosok a palackokat. A legtöbb skandináv munkahelyen, mint például a Trendhimnél  is nagy mértékben figyelnek, hogy  külön gyüjtsék az ételmaradékot, a papír szemetet, a műanyag szemetet és az üdítős dobozokat egyaránt. Ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabban tudják elszállítani a megmaradt hulladékot a vállalatoktól.

2015-ben hoztak egy rendeletet Dániában, ami kimondja, hogy minden elektomos autóra az a szabály vonatkozik, hogy sem adót sem parkoló díjat nem kell fizetni használójának. Ennek hatására egyre több és több elektomos autót adnak el Dániában, ami nagy mértékben segíti csökkenteni a környezet szennyezését.

A sok pozitív és példamutató környezetvédelmi szokás mellett azonban fontos tudni, hogy rengeteg ruha szemetet halmoznak fel, leginkább Dániában. Egy egyszerű, pamutból készült pólónak az előállítási költsége körülbelül 22 korona, ami körülbelül 880 forintnak felel meg. Őszintén ez egy elég magas összeg, főleg, hogy minden egyes dán ember átlagosan 16 kilógram ruhát használ el egy évben.

A dán környezetvédelmi miniszterelnök szerint minden ember tud valamit tenni, hogy megvédjük a környezetünket, mint például, hogy igyekszik jó minőségű ruhákat vásárolni, amiket hosszabb ideig lehet használni, ezzel nem halmozunk fel annyi szemetet.

Fontos tudni, hogy a Skandináv emberek a lehető legkevesebb területet szeretnék beépítení az országukból, így a legtöbb autó pálya kizárólag két sávból áll.

Azon kívül, hogy a Skandináv országok számítanak legboldogabb országoknak a világon, a környezetvédelemre is ugyanakkora hangsúlyt próbálnak fektetni, mint a boldogságukra.