17. Aranybulla Művészeti Napok

Színházi előadás, kiállítás és koncert

2016.augusztus 26. péntek
20.00:
Medves Színpad: A köznapiról és a látomásról – Márai Sándor Füves könyv alapján.
Szereplő: Benkő Nóra színművész
Hegedűn közreműködik: Baranyi Zoltán
Zeneszerző: Balázs Barnabás
Szerkesztő, rendező: Halmy György

“Nem tudós könyv ez, csak olyan, amilyet az elemiben tanítanak. Aki írta, nem ismeri a feltétlen igazságot és nem röstelli, hogy téved a részletekben. Mert ember. Olyasféle lesz hát ez a könyv, mint a régi füves könyvek, melyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. S aki jobban tudja, mondja jobban!” – Márai Sándor
Márai írja könyve előszavában írásának céljaként. Amikor e könyv részleteiből készült színházi eladás bemutatójára készülünk ugyanezekkel a gondolatokkal, célokkal vágunk bele a megvalósításba. A Füves könyv sugallta világot szeretnénk bemutatni tisztán, sallangmentesen és reméljük érdekesen.
A nagyon erőteljes, szikár egyéniségben jelenlevő érzékeny, finom, tündéri, tapintatos, gyöngéd vonások őszintén, igazul jelennek meg a Benkő Nóra által megformált író alakjában.
Az előadásban kulcsszerepet kapó belső hangot ő nem csak felismeri, hanem kiváló hangi adottságaival meg is személyesíti az esten.
A színésznő játszotta írón kívül jelen van a színpadon a hegedűs, aki egyben az est zeneszerzője. Játékával, jelenlétével a személyest, az ember belső, tudatalatti világát hangsúlyozza az előadásban.

2016. augusztus 27. szombat
18.00:
Ujváry Lajos (1925-2006) Munkácsy-díjas festőművész emlékkiállítása

Ujváry Lajos festőművész 1925. február 21-én Kaposváron született. A dombóvári gimnáziumban figyelt fel rajztehetségére tanára, Marczell György. A Képzőművészeti Főiskolán Poór Bertalan és Szőnyi István növendékeként diplomázott. Nyugdíjba vonulásáig a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban oktatott. Alkotásaiban a hazai és erdélyi tájak mellett a paraszti élet ábrázolása volt kedvenc témája, festészetét az egyszerű, tömör formaadás és mélyen izzó színvilág jellemezte. 2005-ben Munkácsy-díjjal ismerték el művészetét, Dombóvár díszpolgárává is 2005-ben választották.
Kényszerből többször költözött családja. 1938-ban Hőgyészre került megözvegyült édesanyjával és testvéreivel. A megkezdett veszprémi piarista gimnázium után a dombóvári gimnáziumban tanult, amely egész életére hatással volt. 1944-ben felvették a képzőművészeti akadémiára, de a háború miatt nem kezdhette el tanulmányait. 1945. január elsején csaknem kétszáz hőgyészivel együtt elvitték Sachti-ba, munkatáborba. 1946. október 5-én betegszállító vonattal érkezett haza. Gyógyulása után kezdhette el a képzőművészeti főiskolát. Hőgyésztől a későbbiekben sem szakadt el. A nyarak nagy részét csicsói házában töltötte. Az őt ért sorscsapások ellenére nem vált megkeseredett emberré, személyében egy halk szavú, de határozott elképzelésű, kedves, bohó embert ismerhettünk.
E kiállítással tisztelgünk emléke előtt.

20.00:
Ferenczy György és a Rackajam

Ferenczy György – szájharmonika, hegedű, ének
Apáti Ádám – Wurlitzer zongora, basszusgitár, ének
Pintér Zsolt – mandolin, ének
Bizják Gábor – Wurlitzer zongora, kürt, ének
Jankó Miklós – cajon, ének
A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock’n’roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

További információ: www.aszmh.hu

55e95d285cad8daa2954a68de60c3a5f

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Öreghegyi Közösségi Ház

loading map - please wait...

Öreghegyi Közösségi Ház 47.205442, 18.445384 Öreghegyi Közösségi Ház 8000 Székesfehérvár,Fiskális út 93.