Nem vészhelyzet, hanem gyakorlás miatt szólnak szerdán a szirénák

A veszélyes anyagokkal foglalkozóknál a kormányrendelet két besorolási kategóriát különböztet meg. A felső küszöbös üzemekkel rendelkező települések önkormányzatai – ilyen Székesfehérvár is a FLAGA LPG ZRt. működése révén – külső védelmi terv készítésére kötelezettek. Ezt háromévente teljes körűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek, az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében. Szerdán Székesfehérváron ismét sor kerül egy ilyen gyakorlásra. A program során a városban telepített szirénák kétszer szólalnak majd meg.

A települések polgári védelmi besorolásának meghatározó tényezője az adott település területén elhelyezkedő veszélyeztető üzem. Székesfehérvár Megyei Jogú Város területén ilyen a (volt Shell) Töltőüzeme. A szervezett védekezés, a lakosság védelme érdekében a jogszabály belső és külső védelmi terv kidolgozását írja elő. Ezt háromévente teljes körűen, évente pedig részlegesen gyakorolják is a szakemberek. Székesfehérváron 2011. szeptember 7-én, szerdán a Külső Védelmi terv részleges gyakorlására kerül sor. A programban a Sóstó Ipari Park és a Vásárhelyi úti lakótelep területe, valamint a város nevelési és oktatási intézményei érintettek.

A gyakorlat során a lakossági riasztó-tájékoztató eszközökön keresztül hangzik majd el a figyelmeztetés, és megkülönböztető jelzéseket használó járművek közlekedése zavarhatja a városban élők nyugalmát.

A szirénajel kétszer lesz halható:
A katasztrófa riadó szirénajele: 120 másodpercig tartó, változó hangmagasságú folyamatos szirénahang.

A riadó feloldásának szirénajele: 2 x 30 másodpercig tartó, állandó  hangmagasságú szirénahang 30 másodperces szünettel.

A lakosságnak a szirénajel vételét követően nincs feladata, tényleges veszélyhelyzet nem áll majd fenn!

A gyakorlás közös biztonságunkat szolgálja, az esetleges kellemetlenségek miatt az érintettek türelmét kérik a közérdekű feladat ellátásában résztvevők!