Látni és látszani… már óvodás korban is!

A Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság óvodások biztonsága érdekében szervezett akciójában láthatósági mellényeket osztott szét székesfehérvári óvodáknak. A délelőtt folyamán megtartott rendezvényen egy-egy óvoda egy-egy kisgyermekkel képviselte magát. Az átadott mellények mellett Bruminak a medvének is nagy sikere volt…

Apró lábak kopogása hallatszott csütörtökön délelőtt a rendőr-főkapitányság udvarán. Az apróságok kísérőikkel arra az indító rendezvényre érkeztek, amelyet a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság hirdetett meg óvodásoknak, óvodáknak. Az akció lényege, hogy valamennyi óvodát 30-30 darab kisméretű láthatósági mellénnyel lássanak el, így a kicsik, amikor korlátozott látási viszonyok között, ködben, szürkületben tartózkodnak az utcán, felvéve a mellényeket nagyobb biztonsággal közlekedhessenek. És hogy az óvoda pedagógusok is abszolút biztonságban mehessenek a csoportokkal, óvodánként 2-2 felnőtt méretű mellényt is rejtettek a csomagok.

A 28 székesfehérvári óvoda képviselőit, felnőtteket, gyermekeket, Vörös Ferenc rendőr ezredes köszöntötte, aki azon túl, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke is. Elmondta, hogy mennyire fontos feladatuk van az óvónőknek a családok mellett a kicsik közlekedésbiztonságra nevelésében és mennyire fontos, hogy az apróságok lassan, de biztosan sajátítsák el a korosztályuknak megfelelő módon azokat a szabályokat, amelyek megalapozzák későbbi közlekedéskultúrájukat.

A késő őszi, kora téli időjárás veszélyeire hívta fel Vörös ezredes kicsik és nagyok figyelmét és beszámolt az elmúlt néhány nap jellemző baleseteiről. Az eső és a korai szürkület idején, szerdán délután néhány óra leforgása alatt négy gyalogos gázolás igényelte mentők, rendőrök összehangolt munkáját és valóban csak a szerencsén múlt, hogy ezek a balesetek nem végződtek komoly tragédiával. A kerékpárosoknak sem árt felfrissíteniük a közlekedési eszközükre vonatkozó KRESZ szabályokat, hiszen a megelőző időszak szolgált néhány olyan haváriával, amely nem csak rájuk nézve, de a többi közlekedőre nézve is veszélyes volt, vagy lehetett volna. Látni és látszani a közlekedés valamennyi szereplőjének elemi érdeke.

Vörös ezredes egyenként szólította az óvodák képviselőit és adta át a mellényeket tartalmazó csomagokat. A kicsiknek szerencse-csoki tallérral kedveskedett a bizottság titkára Illés Mihály alezredes. A mellények és a csoki mellett Bruminak is nagy sikere volt. A bizottság felmellényezett nagy medvéje végül a csoportképbe is bekerült. 

Vörös ezredes a rendezvény zárszavában megköszönte az óvoda pedagógusok eddigi munkáját és ígérte, hogy a jövőben is igyekeznek minden segítséget megadni a bizottság munkatársai annak érdekében, hogy az óvodások megismerjék, megtanulják a közlekedés szabályait, és mire felnőnek a biztonságos közlekedés igényükké, kultúrájukká váljék, amit ők maguk is teljes odaadással gyakorolnak.

Látni és Látszani, már óvodás korban is! - Székesfehérvár, Fejér megye

Látni és Látszani, már óvodás korban is! - Székesfehérvár, Fejér megye

Látni és Látszani, már óvodás korban is! - Székesfehérvár, Fejér megye

Látni és Látszani, már óvodás korban is! - Székesfehérvár, Fejér megye

Police.hu