A rendőrség felhívása a szépkorúak védelmében

Az otthon biztonsága minden időben a legfontosabb dolgok közé tartozott. Ez az a hely, ahol mindenkinek – legyen bármilyen korú, helyzetű – biztonságban kell éreznie magát, és ha esetleg elhagyja azt, akkor sem szabad, hogy megszerzett javai a bűnözők könnyű zsákmányává váljanak.

Hogyan kerülhetőek el, azok a veszélyforrások, melyek által bűncselekmények áldozatává válhatnak?
Bár a rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények áldozatává gyakrabban válnak időskorúak – helyzetüknél, koruknál fogva kiszolgáltatottabbak lehetnek – szinte minden korosztály részére fontos az aktív védekezés, mellyel csökkenhetnek az elkövetők esélyei. Napjainkban egyre nagyobb szükség van bűnmegelőző módszerek, magatartás alkalmazására. Mi magunk is sokat tehetünk biztonságunk, értékeink megóvása érdekében.

A legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények jelentik, elsősorban a lopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás, csalás, sikkasztás, rablás.

Az elmúlt, ünnepek előtti időszakban több bejelentés érkezett besurranásos esetekről. Ez a bűncselekmény nem jellemzően csak éjszaka, sajnos nappal is előfordulhat, elsősorban családi házaknál és földszinti lakások esetében.
A téli hónapok kapcsán előfordulhat, hogy faárusok jelennek meg az Önök otthonánál, és jóval olcsóbban kínálják megvételre az árut. Érdemes körültekintőnek lenni, mert lehet, hogy lopott árut vásárolnak meg, másrészt a későbbiekben kiderülhet, hogy a megvásárolt fa mennyisége kevesebbnek bizonyul a megvásárolténál. Gyakori az olyan eset is, hogy árusnak álcázzák magukat a besurranó tolvajok.

A bűncselekmények megelőzése érdekében:

  • Az ajtó, a kapu, esetleg hátsó ajtó mindig legyen zárva, még akkor is, ha a lakásban, vagy a kertben tartózkodnak.
  • Ajtóérintkező segítségével a belső folyosón elhelyezett bim-bam csengő működtetése jelzést adhat arról, hogy valaki belépett a házba.
  • A földszinti ablakokra célszerű zárat, illetve rácsot szereltetni.
  • Az értékeiket még a lakásban se hagyják elől, lehetőség szerint zárt lemezkazettában tartsák ezeket.
  • Óvakodjanak az idegenektől, ne nyissanak egyből ajtót, kaput. Célszerű használni a kitekintő-optikát. Ha beengedik őket, legyen Önökkel egy rokon vagy szomszéd.
  • Legyenek óvatosak a különböző ürüggyel bekéredzkedőkkel, házalókkal. Ne engedjék be őket a lakásba, még akkor sem, ha megvételre ajánlják termékeiket. / A közelmúltban több esetben próbáltak elkövetők bejutni házakba akkumulátorok megvételre kínálásának trükkjével. A hivatalos személyektől kérjenek minden esetben igazolványt bebocsátás előtt.
  • Aki rosszullétre hivatkozik, számára hívjunk mentőt vagy irányítsák a közeli orvosi rendelőbe.
  • A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe, pénzintézetbe küldjék.

Ha gyanús körülményt észlelnek, azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon, illetve hívják segítségül szomszédaikat, rokonaikat.

Amennyiben mégis megkárosították, Önöket, tegyenek feljelentést, megadva a fontos információkat az illetékes nyomozóhatóságnak.