Kővágó Zoltán és Baji Balázs is aranyérmes lett a Gyulai István Memorialon

David Lekuta Rudisha hódította el idén a Dr. Spiriev Bojidar Trófeát. 

Olimpiai és világbajnok klasszisok sora érkezett Székesfehérvárra! Az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan az idei esztendőben is sztárok tömkelege kápráztatta el képességével a Regionális Atlétikai Központ nézőterén helyet foglaló több ezer sportot kedvelőt. A rangos viadalon minden nemzetközi számban kiemelkedő versengést láthattak a nézők. A nívós nemzetközi versenyre kilátogatók olyan egyéniségeket csodálhattak meg testközelből, mint David Rudisha, Kirani James, Asafa Powell, Bohdan Bondarenko, Tianna Bartoletta, vagy Gerd Kanter.

gyulai_memorial_118

Az idei esztendőben – először a verseny történetében – két napon keresztül élhették át a sportok királynőjének legszebb pillanatait az érdeklődők. A Kölyök Atlétika Program versenyszámai mellett már vasárnap is számos izgalmat élhettek át a Regionális Atlétikai Központba ellátogatók. A női kalapácsvetést Anita Włodarczyk nyerte 78,10 méteres dobással. A világcsúcstartó lengyel Anita Włodarczyk mind az öt dobását 70 méter felett teljesítette, negyedikre sikerült a győztes, 78,10-es eredményt elérnie. A második helyen az Eb-bronzérmes azeri Hanna Skydan (71,69 méter), a harmadikon pedig a 2007-es világbajnok német Betty Heidler (71,15 méter) végzett. A legjobb magyar versenyző, Orbán Éva a 12. lett 65,49 méterrel. Női 5000 méteren Agnes Jebet Tirop diadalmaskodott 15:02.83-as idővel. Mögötte egyéni legjobbjával, 15:03.17-tel, a szintén kenyai Margaret Chelimo Kipkemboi futott be, a harmadik pedig az etióp Gotytom Gebreslase lett 15:04.24 perccel.

A hatodik Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj hétfőn kora délután a „TE mennyit futsz 100-on?” nevű programmal folytatódott. A hagyományoknak megfelelően fiúk és lányok, több korosztályban próbálhatták ki, mennyi idő alatt képesek teljesíteni a klasszikus atlétikai távot. Ezt követően a Magyar Szuper Liga, a Junior és Ifjúsági Liga sorozatok keretében a női gerelyhajítás, a férfi 100, 200 és 800 méteres síkfutás garantált látványos megmozdulásokat az atlétikát kedvelőknek.

gyulai_memorial_050

Az első igazi sztárparádét a férfi kalapácsvetés fináléjában élhették át a résztvevők, ahol nem kisebb nevek mérték össze tudásukat, mint Wojciech Nowicki, Kibwé Johnson, a címvédő, Paweł Fajdek és persze a londoni ötkarikás játékok olimpiai bajnoka, Pars Krisztián. Érdekesség, hogy Sydney után a riói olimpián is kettős lengyel győzelem születhet kalapácsvetésben: a férfiaknál Fajdek, míg a hölgyeknél Włodarczyk az elsőszámú esélyes – Fajdek ráadásul a tavalyi Gyulai Memorialon 83,12 méterrel nemcsak győzött, de Pars Krisztián versenycsúcsát is megdöntötte. A sorozatos sérülések meglátszódtak a magyar klasszis teljesítményén, aki három kör után búcsúzni kényszerült az idei viadaltól, és végül a kilencedik helyen zárt. A versenyszám elején Wojciech Nowicki ráijesztett ugyan Fajdekre, ám a kétszeres világbajnok végül 81,11 méteres dobásával, nagy magabiztossággal nyerte meg a férfi kalapácsvetést.

A megnyitó után rögtön hatalmas csatát láthatott a szépszámú közönség női 400 méteres gátfutásban. Az amerikai Cassandra Tate szinte végig vezetett, ám az utolsó méterekre elfáradt, így az ukrán Hanna Titimets diadalmaskodott, először a verseny történetében. Férfi 400 méter gáton a japán Keisuke Nozawa új versenycsúccsal (49,26) diadalmaskodott. Női száz méteren új versenycsúcsot felállítva, 10,92-es eredménnyel a nigériai Blessing Okagbare nyert, megelőzve Marie-Josee Ta Lou-t és Tianna Bartoletta-t – utóbbi a távolugrásban vigasztalódhatott, hiszen 6,80 méteres eredményével a dobogó tetejére állhatott.

Női súlylökésben roppant erős mezőny gyűlt össze a Regionális Atlétikai Központban. Az olimpiai, a világbajnoki, a fedett-pályás világbajnoki és a fedettpályás Európa-bajnoki cím tulajdonosa is dobókörbe lépett Székesfehérváron. Márton Anitának olyan sztárok között kellett bizonyítania, mint Valerie Adams, Christina Schwanitz és Michelle Carter. A magyar versenyző végig kiegyensúlyozottan teljesített, ráadásul az ötödik sorozatban egyéni legjobbját elérve, 19,49 métert dobott. A jó produkció pedig végül egészen a 4. helyre repítette. Női súlylökésben, hatalmas csatában Valerie Adams az utolsó dobásával győzött, míg Christina Schwanitz a második helyen zárt – Adams ráadásul 20,19-es eredményével új versenycsúcsot is felállított.

Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj 2016 0019

Ezt követően a nap csúcspontjaként a 100 méteres férfi síkfutás döntője következett a székesfehérvári Gyulai István Memorialon. Akani Simbine új dél-afrikai országos csúccsal, 9,89-es időeredménnyel utasította maga mögé Asafa Powellt, aki 9,92-es eredménnyel ezüstérmes lett, míg a bronzérmet Michael Rodgers szerezte meg – Simbine ráadásul még 200 méteren is bezsebelte az aranyérmet. Eközben hatalmas ováció fogadta a magyar diszkoszvető, Kővágó Zoltán remeklését, aki a második sorozatban idei legjobbját teljesítve 67,13 métert dobott, és átvette a vezetést. Innentől kezdve a magyar versenyző végig vezette a diszkoszvetést, és meg is tartotta előnyét. Baji Balázsért a 110 méteres gátfutás döntőjében szoríthatott a magyar közönség. Az amszterdami Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző sportoló csodálatos versenyzéssel, továbbá 13,34-es időeredménnyel hódította el az aranyérmet.

Veronica Campbell-Brown női 200 méteren remekelt, a levegő urai, vagyis a férfi magasugrás zsenijei pedig ezúttal is elkápráztatták a közönséget. A szíriai Ghazal harmadikként zárt, második lett az ukrán Bohdan Bondarenko, elsőként pedig az amerikai Donald Thomas végzett. Férfi 400 méteren 44,62-es eredménnyel, valamint kitűnő versenyzéssel zárt az élen Kirani James, míg David Lekuta Rudisha férfi 800 méteren igazolta klasszisát 1:43:35-ös időeredménnyel, ami a világ idei legjobb eredménye!

Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj 2016 0001

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon a legjobb eredményt elérő atlétának járó Dr. Spiriev Bojidar Trófeát a 800 méteren diadalmaskodó David Lekuta Rudisha érdemelte ki, míg a Székesfehérvár által felajánlott, a Gyulai István Memorialon a legjobb magyar versenyzőnek járó elismerést pedig Kővágó Zoltán vehette át.

A fentieken kívül is több emlékezetes versenyt láthattak a programra kilátogatók. A teljes eredménylistát a http://www.all-athletics.com/hu portálon lehet megtekinteni.