Jégről mentési gyakorlat a Velencei-tavon

Még nem alkalmas sportolásra a Velencei-tó jege, a jégfelületre lépni veszélyes. A part közelében körülbelül öt centiméter vastagságú jégréteg alakult ki az elmúlt napok fagypont alatti időjárásának eredményeként. A székesfehérvári hivatásos, valamint a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói a jégről mentést gyakorolták január 5-én, kedden az agárdi kikötőben.

A tűzoltók a parttól körülbelül huszonöt méterre léket vágtak a jégen, majd Székely Zoltán tűzoltó főhadnagy, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság búvár szakképesítéssel rendelkező parancsnokhelyettese merült le a fagyos vízbe. A kötéllel biztosított gumicsónakkal három tűzoltó mentőmellényt is viselve sietett a „bajba jutott” megsegítésére. A vízbe szakadt embert két tűzoltó kiemelte, majd a parton tartózkodó társaik a kötéllel pillanatok alatt kihúzták a csónakot. A gyakorlaton részt vett Vén Norbert tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője és Orosz Csaba tűzoltó alezredes, dunaújvárosi tűzoltóparancsnok is.

0105_jegrol_mentesi_gyakorlat010

A biztonságos sportoláshoz, korcsolyázáshoz legalább tizenkét centiméter vastagságú jégfelület, illetve egy erre kijelölt partszakasz szükséges. A Velencei-tó jegén tartózkodni jelenleg nem biztonságos, és a változatos medermélység miatt még rövid távolságokon belül is eltérő lehet a jég vastagsága, amely további veszélyt jelenthet.

A ropogó, recsegő hang a jég beszakadását általában előre jelzi. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető, ha azonnal elhagyjuk a területet. Szükség esetén azonnal hasaljunk a jégre, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzünk a jéggel, ezzel a módszerrel a lehető legkisebb nyomást gyakorolunk egy adott pontra. Arccal a part felé, lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé.

0105_jegrol_mentesi_gyakorlat017

Amennyiben a jég minden előjel nélkül beszakad, vagy későn reagálunk az intő jelekre, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, illetve a vízbe merüljünk.

Mások bajba kerülése esetén ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, alattunk is beszakadhat a jég). Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal). Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte levő lábát fogja. Ezáltal az elől lévőt a mentés során a többiek hatékonyan támogatják. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a beszakadás helyétől a partra.

Minden esetben kérjünk segítséget a 112-es, vagy a 105-ös segélyhívószámon.