Többszáz ember mérette meg ma a vérnyomását – Május 17. a Magas Vérnyomás Világnapja

Székesfehérvár – Idén először készültek rendezvénnyel a Magas Vérnyomás Világnapjára Székesfehérváron. Méltatlanul kevés figyelmet kap ez a sokszor rejtve maradó, veszélyes betegség, éppen ezért szerveztek nyilvános vérnyomásméréseket a szakemberek a város több pontján. Többszáz járókelő állt meg a védőnőknél és vett részt a fájdalommentes, egy percet igénybe vevő szűrésen saját egészsége érdekében.

A város egészségfejlesztési tervének kiemelt célja a megelőzés, ezzel együtt pedig a szűrővizsgálatok népszerűsítése – mondta el Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. – Éppen ezért idén már helyi akciókkal készültek május 17-ére, a Magas Vérnyomás Világnapjára is.

A város több forgalmas pontján, így az autóbusz-pályaudvaron, az Alba Plazaban és az Okmányirodában is védőnők várták ma a járókelőket, sőt az iskolavédőnők az oktatási intézményekben is megmérték a vállalkozó kedvű diákok vérnyomását.

A szakemberek szerint nagyon fontos felhívni a figyelmet a magas vérnyomás veszélyeire. Egyrészt azért, mert sokáig rejtve maradhat a betegség, másrészt pedig azért, mert sokan nem veszik komolyan ezt a problémát. Magyarország  az európai középmezőnyben van a magas vérnyomástól szenvedők számát tekintve, amin kis odafigyeléssel sokat lehetne javítani a szakemberek szerint.