Szelektív gyűjtésre ösztönzik az óvodásokat és családjaikat Székesfehérváron

Székesfehérvár – Sikeresen tevékenykedik a környezetvédelem területén az Ybl Miklós Lakótelepi és a Gyöngyvirág Óvoda. Mindkét intézményben szelektíven gyűjtik a hulladékot, az utóbbi óvoda közreműködésével pedig egy kiállítást rendeztek a Videoton Oktatási Központban.

A nevelési, oktatási intézmények egyre inkább felismerik, hogy már kora gyermekkorban el kell kezdeni a környezettudatos nevelést. Az apróságokból felcseperedő felnőtteknek így magától értetődő lesz, hogy vigyázzanak életterük tisztaságára, és megóvják a természet értékeit.

Az Ybl Miklós Lakótelepi Óvodában szelektív hulladékgyűjtés zajlik már öt éve. Az intézményben 126 gyermeket gondoznak és szinte valamennyiük családja bekapcsolódott az akcióba, otthon összegyűjtik a pet palackokat, valamint a papírhulladékot. A palackokat egész évben folyamatosan, a papírhulladékot pedig tavasszal és ősszel, egy-egy alkalommal vihetik be az intézménybe, ahonnan a Depónia Kft. szállítja el további hasznosítás céljából. A tavaszi papírgyűjtési akcióra tegnap került sor.

Április 13-a és 15-e között egy, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozó kiállításnak adott otthont a Videoton Oktatási Központ a Gyöngyvirág Óvoda szervezésében. Ez volt a második ilyen esemény, az elsőt tavaly tartották hagyományteremtő szándékkal. A tárlaton bemutatták a Depónia Kft. szemléltető anyagát, a teljes munkafolyamatot a begyűjtéstől a feldolgozásig, illetve kiállítottak olyan tárgyakat, melyek újrahasznosított anyagból készültek. Az óvodások, iskolások és a középiskolások nagy érdeklődéssel tekintették meg a kiállítást, kifejezetten hasznos volt a figyelemfelhívás e módja a környezeti ártalmakra és az emberi kreativitásra. A Gyöngyvirág Óvoda referencia intézmény a környezettudatos nevelés területén, ÖKO óvodaként működik. A gyerekek, a szülők és az óvoda dolgozói a hétköznapokban is sokat tesznek a tisztább, élhetőbb környezetért, szelektíven gyűjtik a papírt, a pet palackokat, a kupakokat és az elemeket.