Fedezze fel Fejér megye rejtett csodáit!

Fejér megye kedvező fekvése, Budapesthez való közelsége és számos látnivalója miatt méltán népszerű kirándulóhely, ám rejtett értékeit csak akkor fedezhetjük fel, ha letérünk a legismertebb kirándulóhelyek felé vezető utakról, és nem csak átutazunk a megyén. Mielőtt útra kelnénk, érdemes könyvekből is tájékozódnunk!

Az egyik évek óta népszerű könyv, amellyel a látnivalók egy részét előre megismerhetjük, az Kiss Erika: Látnivalók Fejér megyében című könyve, amely 2001-ben jelent meg a Vendégváró-sorozat részeként. A könyvben a turisztikai és közérdekű információk mellett megtalálhatóak a szállás- és vendéglátóhelyek, az állandó programok, a népművészet elemei, a védett természeti értékek, az igénybe vehető szolgáltatások sok szép képpel illusztrálva.

Akik szeretik az úti cél történelmét is megismerni, azoknak ajánlható indulás előtt a Magyar Kastélylexikon Fejér megyét bemutató 3. kötete. Virág Zsolt sorozata részletgazdagon mutatja be hazánk összes volt és még ma is létező kastélyát és kúriáját régi, korabeli fotókkal és a mai állapotot tükröző képekkel, így nem csak az adott épület történetét ismerhetjük meg, hanem jelenlegi sorsa is megismerhető számunkra. (További Fejér megyét bemutató köteteket itt talál).

Induljunk el!

Ha úgy érezzük, hogy a könyvekből már nagyjából körvonalazódik, hogy mi mindent szeretnénk a megyében felfedezni, akkor útra kelhetünk. A felfedezéseket tehetjük autóval, gyalogosan vagy kerékpárral, attól függően, mekkora területet kívánunk megismerni. Néhány kihagyhatatlan látnivalót mi is ismertetünk, hátha ezekhez is kedvet kap valaki.

A megye igen népszerű célpontja a Velencei-tó, igazi turistacsalogató vonzerővel bír, hiszen egyrészt strandjai, másrészt lenyűgöző természeti környezete bárki számára teljes körű feltöltődést jelenthet. A strandokon és a vízisportokon túl lehetőségünk van sétahajóval elérni a Szúnyog-szigetet, ahol vízimadarak százait tekinthetjük meg természetes élőhelyeiken és gyönyörködhetünk szorgos munkájukban. A madarak szerelmeseinek épült Dinnyésen a Madárvárta, ahol szintén a madarak életmódját vehetjük szemügyre.

A közeli Velencei-hegység a túrák kedvelőinek kínál felejthetetlen kikapcsolódást, a hegység kiemelt látványosságai azok a gránitalakzatok, amelyek az ősi Variszkuszi-hegység maradványaiként maradtak fent, a helyiek ingókőnek vagy gyapjúzsáknak nevezik őket. A hegység tövében, Nadap községben található az ország legszilárdabb pontja a szintezési ősjegy, amelyet emlékművel jelöltek.

Hasonlóan szép természeti környezetben található a Vértes, melynek területén kiemelkedő természeti kincseket találhatunk: ilyen az ősszel pirosan virító cserszömörce, mely egész hegyoldalakat fest vörösre. A Vértesben áll egyik középkori végvárunk, a Csókakő, mely jelenleg felújítás alatt áll, ennek ellenére látogatható. Bástyáiról páratlan kilátás nyílik a Móri-árokra és a Bakony keleti részére.

A Bakony Veszprém megye mellett Fejér megyébe is átnyúlik, a régió központja itt Bodajk. A város számos kihagyhatatlan látványossággal büszkélkedik, például kegytemplommal, kálváriával, szoborparkkal, miniatűr falumúzeummal, és itt áll a XIX. században épült Lamberg-kastély is. Érdemes felkeresnünk a falu mellett húzódó Gaja-patak völgyét, mely 4 km-en át romantikus, vadregényes szurdokvölgyet rejt. A völgyön végighaladva Fehérvárcsurgóra jutunk, ahol egy hatalmas víztározót és a Károlyi-kastélyt is megtekinthetjük.

A kiemelt látnivalókon kívül Fejér megye még nagyon sok izgalmas és kihagyhatatlan látványosságban és természeti értékben bővelkedik, ne csak átutazóban rohanjunk át rajta, úticélként is tűzzük a bakancslistánkra!