Letörték az Országalma keresztjét – képek

Székesfehérvár – Éjszaka ismeretlenek letörték Székesfehérvár egyik fő jelképének – az Országalmának – a keresztjét. A betonból készült műemlék darabjának letörésével a tettesek többszázezer forintos kárt okoztak. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozói a széleskörű adatgyűjtésnek köszönhetően már beazonosították a két elkövetőt, akiknek gyanúsított kihallgatása még jelenleg is folyamatban van.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Városgondnokságától a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra ma délben érkezett a bejelentés arról, hogy mára virradóra ismeretlen elkövetők letörték az Országalma keresztjét. A tettesek a letört betondarabot otthagyták a helyszínen. A rongálással okozott kár 200 000 Ft.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnügyi technikusai, valamint nyomozói nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, ahol megkezdődött a helyszíni szemle, valamint az adatgyűjtés és a tanúkutatás.

A szemle során a technikusok az Országalma beton peremén vérszennyeződéseket rögzítettek, így a nyomozók feltételezték, hogy az elkövetők valamelyike megsérült. Folyamatban volt a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése, amikor az adatgyűjtéseknek köszönhetően kiderült, az éjszaka folyamán a székesfehérvári kórházban megjelent kettő fiatal vizes ruhában, és egyikük vérző sebe miatt ellátásra jelentkezett. A nyomozók a kórházban beszerzett adatok alapján jutottak el az egyik elkövetőhöz.

A 19 éves budapesti fiatalember – miután a fehérvári nyomozók közölték vele telefonon – hogy büntetőeljárás indult az éjszakai rongálás ügyében, mely bűncselekmény elkövetésével őt gyanúsítják, Budapestről egyből Székesfehérvárra utazott és bement a Székesfehérvári Rendőrkapitányságra, ahol megkezdődött gyanúsított kihallgatása. Ennek során megnevezte 19 éves székesfehérvári társát is, aki szintén saját maga ment be a kapitányságra, miután telefonon értesítették a rendőrök.

Mint kiderült, a két fiú egy harmadik társukkal – egyikük testvérével – együtt éjszaka fél kettő és fél három között szórakozásból tartott hazafele. Az Országalma szökőkútjában megfürödtek, majd viccből ketten felmásztak a tetejére, és ahogy a keresztbe kapaszkodtak, az letörött. Harmadik társuk lentről figyelte őket. Ő tanúként szerepel az ügyben.

Jelenleg még tart mind a három fiatal kihallgatása. A két 19 éves fiatalt – akikkel szemben korábban még soha nem folyt büntetőeljárás – rongálás bűntett elkövetésével gyanúsítja a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Nyomozó Osztálya. Tettükért akár három évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.