Fejér megye rejtett csodái: Bory vár

A Bory-várat Bory Jenő (1879-1959) építész, szobrász építette Székesfehérváron. A várat 1923-ban kezdték el építeni és nagyjából 40 éven át készült. Bory volt a tervező építész, az építésvezető és a kőműves is. Többnyire egyedül, a két kezére hagyatkozva dolgozott, legfeljebb néhány alkalmi segítséget vett igénybe. Képzett építész volt, mégsem konkrét mérnöki rajzok, inkább a fantázia ihlete és az adott terepviszonyokhoz való alkalmazkodás irányították munkájában. Az épület nem csak a Bory család otthona volt, hanem óriási műterem is az építész és felesége, Komócsin Ilona festőművész alkotásai számára, de más neves festők és szobrászok műveit is megtaláljuk itt. Bory magát az épületet önálló műalkotásként tartotta számon. A vár érdekessége, hogy az alapanyaga a beton, szobrai megformálásához is szívesen használta ezt az anyagot.

A Bory-vár a kazamatájától a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét toronyA világ legvékonyabb tornyát avatják fel Brightonban. , harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak, Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig. Bory Jenő a váron kívül az ikervári Batthyány-szoborOroszország leghatalmasabb háborús emlékműve. , az eszterházai Haydn-emlékmű, a kaposvári Madonna, számos síremlék és hősi szobor alkotója.
Az Európa-szerte ismert épületegyüttes napjainkban az örök szerelem szimbólumaként és „a székesfehérvári Tádzs Mahal”-ként él a köztudatban. Turisták ezrei keresik föl minden évben. A Guinness Rekordok Könyve is jegyzi, mint a világ legnagyobb olyan épületét, melyet tulajdonképpen egyetlen ember alkotott.
A Bory-vár ma Bory Jenő leszármazottainak tulajdonában van, s az általuk létrehozott alapítvány segítségével tartják fent és működtetik a várat.
A Bory-várba legegyszerűbb autóval eljutni. Ha nincs autónk, bérelhetünk, az autóbérlés ma már nem bonyolult, nem drága dolog.