VR-Showroomba fektet be az Alibaba

A kínai Alibaba e-kereskedelmi Holding csoport részt vesz az Ordre startup virtuális valóságshow vállalkozásban, ami jobb lehetőségeket biztosít számára a luxusdivat piacán.

Az Alibaba Group Holding Ltd –erről a HelloBlackFriday magazin számolt be– kisebbségi részesedéssel szerzett az európai, luxuscikk nagykereskedésekeket kiszolgáló Ordre startup online virtuális bemutató terem vállalkozásban.

Az Ordre

vállalkozást 2015-ben alapították, és a divatcikkek tervezőinek lehetővé teszi, hogy a kollekcióikat 360 fokos fotózási  és VR (virtuális valóság) technikával bemutassák a nagykereskedők számára. Az Ordre igazgatója és alapítója Simon Lock.

Ismert tervezők, mint Dianne von Fürstenberg, Vivienne Westwood és Jason Wu már használják az Ordre szolgáltatását, ahol digitális bemutatót tudnak összeállítani, és így a kollekciójukat világszerte tudják bemutatni az érdeklődőknek.

Az Ordre lehetővé teszi a tervezőknek, hogy nagyfelbontású scannelést használjanak és 360 fokos fotózást, amely virtuális élményt nyújt.

Az Alibaba Group saját e-kereskedelmet szeretne kialakítani a luxuscikkekre. Ez Kína egyik stratégiai prioritása azzal a háttérrel, hogy Kínában növekvőben van a társadalom felső rétege.

A virtual reality (virtuális valóság) már nem egy új téma az Alibaba Group Holding számára, 2016 márciusában ugyanis a kínaiak alapítottak egy virtuális reality kutató-laboratóriumot, nevezetesen a „GnomeMagic Lab“-ot.

Az Ordre technológiáját az Alibaba B2C (“business-to-consumer”) online kereskedelmi cégeiben, mint például a Tmall-ban, is alkalmazzák, mivel így jobban elérik a fogyasztókat, és növelik a vásárlás élményét is.

„Az Ordre technológiájának kombinálása az Alibaba egyedülálló adatanalízisével és kapacitásával – amelyre jó példa az éppen most elindított Luxury Pavilion szolgáltatás – lehetővé teszi a számunkra, hogy a fogyasztóinknak személyre szabott, differenciált élményt nyújtsunk, és így növeljük a fogyasztókkal az együttműködést”, nyilatkozta Jessica Liu, az Alibaba Tmall divat és luxuscikkek cégének elnöke.

Mindeközben a két cég megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit, beleértve az anyagiakat is, nem hozzák nyilvánosságra.

A Tmall platformjába integrált Luxury Pavilion tavaly (2017) augusztusában indult el, és a legigényesebb kínai fogyasztóknak lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan juthassanak hozzá a luxuscikkekhez.

A Luxury Pavilion alkalmazza az Alibaba kereskedelmi módszereit, többek között az e-kereskedelemben alkalmazott kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát.

Mindkét cég ezekre a technológiákra épülő további kezdeményezéseken is dolgozik. Többek  között az Ordre partnercégei a fogyasztóikat közvetlenül elérő lehetőségeket is fejlesztenek.

Egy további lehetőség az együttműködésre az úgynevezett „fit avatar”, amely lehetővé teszi a vásárlónak, hogy modelleken 360 fokos módszerrel nézhesse a divatcikkeket, és az anyagokat egy touch pad segítségével érezhesse is.

Ezenkívül rendelkezésre áll még az Alibaba „See now, Buy now” módszere, továbbá a mesterséges intelligencia és a felhő-technika is még sok lehetőséget kínál az együttműködés elmélyítésére.