Elkészült az útfelújítás Székesfehérvár és Kincsesbánya között (+Fotók)

A Székesfehérvár és Kincsesbánya közötti út felújítását március végén kezdte a kivitelező és október 15-én megtörtént a műszaki átadás. A teljes felújítás alatt szélesebb lett az út és mintegy 53 ezer négyzetméteren újult meg a burkolat, építettek csapadék csatornát 64 aknával, 13 betonburkolatú buszöböl készült el és az árkokat is mindenhol megújították az új út mentén, illetve több mint két kilométernyi szegélyt is építettek.

Törő Gábor útügyi miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Székesfehérvár és Kincsesbánya között biztonságossá vált az út. Megköszönte a Magyar Közútnak és minden résztvevőnek a munkát. Arról is beszélt, hogy hamarosan a seregélyesi elkerülő építésénél és a székesfehérvári elkerülő továbbépítésénél is munkaterület átadás következik. Kiemelte továbbá, hogy a 81-es út három szakaszon újulhat meg: novembertől Magyaralmásnál, Sörédnél és Csókakő, illetve Mór között is felújítják a nyomvályússá vált főutat.

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy 19 év után elkészült a településen a régen tervezett körforgalom. „Nem csak egy egyszerű projekt zárul le, hanem sikerült a településen biztonságos kereszteződéseket kialakítani. Jó dolog most megérkezni a település csomópontjába, ahol gondozott szép területet látni.” – mondta. Az iszkaiak döntő többsége Fehérvárra közlekedik, ezért is nagyon fontos, hogy milyen út vezet a megyeszékhelyre.

Az elkészült út

Az elkészült út

Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere a fehérvári Saára Gyula-program és a kormányzat útfelújítási startégiája között vont párhuzamot. Az 1.1 milliárdos útfelújításról kiemelte, hogy Fehérvárra jobb minőségű úton lehet közlekedni, ami mindannyiunk közös érdeke és közös felelőssége. Mint mondta Fehérvár igyekszik olyan közszolgáltatásokat biztosítani, amit a környékbeliek is igénybe tudnak venni és a város gazdasága illetve munkahelyei biztosítanak megélhetést a környező települések lakóinak, ezért is volt fontos az út felújítása.

Egy átfogo projekt keretében került sor az Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya közötti útfelújításra – mondta Molnár István a Magyar Közút területi igazgatója. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően idén mintegy 30 km-nyi közút újulhatott meg Fejér megyében. A Magyar Közút útfelújítási programjának keretén belül az Adony – Káloz összekötő út, a Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy – Kincsesbánya útszakasz mellett az év végéig megújul a Mór – Pusztavám – Kocs összekötő út is.

Fejér megye 1300 km hosszú úthálózatából egyébként mintegy 600 km közút azonnali beavatkozást igényelne. Most azért esett a választás a 8202-es útra, mert Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya irányából jelentős forgalom van Székesfehérvárra és nem utolsó sorban Iszkaszentgyörgyön biztonságosabb lett a falu nagy kereszteződése, amit körforgalommá alakítottak át.