Március 1-től kötelező a regisztrációs jegy!

Március 1-től, hétfőtől regisztrációs jegyet kell váltani a tömegközlekedési eszközökön minden olyan utasnak, aki eddig jegy nélkül ingyenesen utazott.
Az utazásuk továbbra is díjtalan lesz, de ezzel felmérhető lesz az utasok pontos száma. Az ellenőrök nem büntetnek még, július 1-ig türelmi idő van.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium 4/2010 (I.22.) KHEM rendelete alapján hétfőtől, azaz március 1-től az Alba Volán is bevezeti a helyközi és távolsági autóbusz járatain a regisztrációs jegy használatát.
A regisztrációs jegyet a 6 év alatti gyermekeknek és a 65 év feletti utasoknak is ki kell váltani.
Erre lehetőség van a jegypénztárakban és a járműveken is ingyenesen. A jegyen feltüntetik az utazási jogosultságot, az indulási és érkezési állomást, valamint az utazás dátumát és időpontját.
Az ingyenes regisztrációs jegyre nagyjából ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az eddigi menetjegyre, eltekintve néhány kivételtől.
– Az utazást a regisztrációs jeggyel az érvényesség első napján meg kell kezdeni, és legfeljebb következő nap 24 óráig érvényes.
– Sem menettérti jegy, sem más, több utazásra jogosító formában (bérlet), illetve az érvényesség napjának megjelölése nélkül nem adható ki.
A regisztrációs jegy hasznát a kisebb jegyváltási kellemetlenség mellett reméljük, hogy meglátja majd az utazóközönség. Ezzel világossá válik az adott területen az emberek utazási szokásai, s ennek segítségével könnyebben alakíthatóak a menetrendek, hogy az adott településekhez jobban igazodjon.

Az ellenőrök regisztrációs jegy hiányában egyelőre nem büntetnek, azonban 2010. július 1-től 500 Ft pótdíjat szabhatnak ki arra az utasra, aki nem rendelkezik vele.

Az autóbusz mellett a fenti szabályok a vasúti közösségi közlekedésre is érvényesek.