Az e-liquid az elektromos cigi alapanyaga

Aki már hallott az e-cigiről, biztosan olvasta már ezt a szót: e-liquid. Szoros kapcsolatban állnak egymással, ugyanis egyik sem működik a másik nélkül.
Az elektromos cigaretta a 21. században indult hódító útjára, ezért viszonylag új találmánynak számít, melynek hatásait most is folyamatosan vizsgálják, kutatják. Az e-cigi füst hatásával utánozza a hagyományos cigarettát, ezért egyre közkedveltebb azok körében, akik szeretnének leszokni a dohányzásról. Nagyon nagy előnye, hogy sok káros anyagtól mentes, szemben a hagyományos cigarettával. Az e-cigi használata során nem füst képződik, hanem az e-liquid párája, ami meglehetősen hasonló hozzá. A hagyományos cigaretta pótlására remekül alkalmas, köszönhető a fizikai és lelki hatások magas szintű utánzásának. Viszont fontos azt tudni, hogy nincs olyan e-liquid, ami a hagyományos cigaretta ízét teljes mértékben utánozni tudná.
De akkor lássuk, mi is az e-liquid? Az a folyadék, amivel az e-cigi patronja tölthető. Lényegében egy ízesített folyadék, aminek az alapanyaga (propilén-gligol vagy glicerin) viszonylag alacsony hőmérsékleten (pár száz °C) légneművé válik. Az e-liquid melegítése kivétel nélkül elektromos áram segítségével történik, az áram hatására az izzószál felmelegíti az eliquid-et, ami aztán gáz halmazállapotúvá válik. Az ehhez szükséges áramot az akkumulátor szolgáltatja, így hordozhatóvá válik a készülék.
Az e-liquidekben aromák is találhatók, a variációk száma szinte végtelen, a mentolostól, a szárazsütemény ízesítésen keresztül a sör ízűig bármi megtalálható. Az e-liquidekben legtöbbször élelmiszer aromát találunk. Mesterséges és természetes aromák is előfordul. Léteznek olyan források, ahol szűrt a kínálat, tehát olyan ízesítést kapunk, amelyeket kizárólag e-liquidbe szántak.