Újra nyit a Csillagda Székesfehérváron!

Újra nyit a Csillagda Székesfehérváron!Székesfehérvár – Ismét várja vendégeit jövő hétfőtől az idén 50 éves fennállását ünneplő Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló. A diákoknak szakköröket is tartanak.

Az égi csodákra kíváncsi közönség a hét három napján látogathat el a Csillagdába, valamint külön szakköröket tartanak az általános iskolák felső tagozatosainak és a középiskolás korosztálynak. Február 21-e és április 15-e között minden hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától tart nyitva

A Szabadművelődés Háza tetején található csillagvizsgáló, melynek 30 centiméter átmérőjű távcsövével a Holdon akár 1 kilométeres részleteket is megpillanthatunk. A legérdekesebb látnivalók között szerepel a Jupiter a holdjaival és felhősávjaival, a Szaturnusz a híres gyűrűrendszerével, illetve a nevezetes Orion-köd, ahol most is születnek a csillagok. Néhány fő látogatása esetén külön bejelentkezés nem szükséges, nagyobb csoportoknál azonban már igen.

Szakköröket tartanak a 10-14 éveseknek hétfőnként 17 órától, valamint a 15-18 éveseknek péntekenként 18 órától. A foglalkozásokat azoknak ajánlják, akik kíváncsiak arra, hogyan lehet tájékozódni az égen, hogyan jönnek létre a csillagok, mivel lehet eljutni más bolygókra, miből állnak a galaxisok és hogyan lehet távcsövet készíteni. A fiatalok sokat tanulhatnak egymástól, de segítséget kaphatnak pályázatokhoz, versenyekhez is.