Mustgáz riadó!

Fejér megyében nem, de az országban már két halálos áldozatot követelt idén ősszel a mustgáz. A must erjedése során keletkező szén-dioxid, gyakorlatilag színtelen-szagtalan, oxigént kiszorító alattomos gáz, ami a bajba jutottak megsegítésére érkezők között is szedheti áldozatait.

Segíteni tehát kizárólag védőfelszerelésben érdemes, a bajt megelőzni ugyanakkor viszonylag egyszerű eszközökkel is lehetséges… Szüret után, a must forrásának ideje alatt, a szőlősgazdáknak nem árt levenni a tavaly eltett gyertyákat a stelázsiról. A régi jól bevált gyakorlat idén is megfelelő biztonságot nyújthat a mustgáz mérgezés ellen. A derékmagasságban magunk elé tartott égő gyertya ugyanis azonnal elalszik, ha a pince levegője telített a gyilkos szén-dioxiddal. A szén dioxid körülbelül másfélszer olyan nehéz, mint a levegő, így a mélyebb területeken gyűlik össze és a levegőt kiszorítja. Alattomos gáznak tartják. A szén-dioxid a központi idegrendszerre hat. Közvetlen jelei a szédülés, hányinger illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele.

A baj elkerülésére a pince szellőztetésének megoldását is javasolják a szakemberek. Ha mégis megtörténik a mérgezés a bajba jutott megsegítését csak védőfelszerelésben szabad megkísérelni. A legalkalmasabb felszereléssel a tűzoltók bírnak ilyen helyzetekre. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy maga a földön fekvő, eszméletét vesztett megsegítésére igyekvő gyanútlan segítő esik áldozatul a gyilkos gáznak. Legyenek óvatosak!

FMRFK