Horvátországi nyaralás – Murter, a titkos sziget

Könnyen megközelíthető, de titkos szigeten szeretne nyaralni az Adrián? Ismerje meg a horvát gyöngyszemet, Murtert! A sziget csodaszép, és szerencsére igazi homokos strandja is van: a Murter városánál található a Slanica.

Könnyen megközelíthető nyaralóhely

A kicsi, kevésbé látogatott sziget Biograd és Sibenik között található, és szerencsére megközelíteni is könnyű: szinte végig autópályán utazhatunk. A letenyei határtól csak 440 km-t kell idáig vezetni, a szárazföldtől pedig mindössze egy 36 méter széles csatorna választja el. A szigetre egyébként Tisnónál lehet átkelni, méghozzá egy izgalmas mozgóhídon keresztül, amit nyáron mindennap kétszer felhúznak: reggel 9 és 9:30, illetve 17 és 17:30 között a vízi forgalom haladhat itt.

Murter a hajósok Paradicsoma

Murter szigetén minden a hajózásról szól: három településén is van hajóskikötő, így közel 1000 hajó horgonyozhat itt egyszerre. A sziget turizmusa is főként erre épül, így a nyaralós főszezon előtt és után, azaz ősszel és tavasszal is bőven van itt élet.

Jezerán és Betinán 200-200, Murteren 500 hajó befogadására alkalmas kikötő található, ahol szebbnél-szebb yachtok és vitorlások ringatóznak. Ha kíváncsi arra, hogyan készültek a hajók több száz évvel ezelőtt, akkor látogasson el egy hajóács műhelyébe – Murteren ugyanis egyedülálló módon, még mindig fából ácsolják a hajókat.

A sziget mintegy 5000 lakosának legfontosabb megélhetési forrása a hajózás és a turizmus mellett az olíva- és fügetermesztés. Ha erre járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a helyi ínyencségeket!

A Kornati Nemzeti Park

Gondolta volna, hogy Murter város lakóinak tulajdonában van a 220 km2 területű és 150 szigetet, sziklazátonyt magában foglaló Kornati Nemzeti Park, amely így érdekes módon mintegy 2000 tulajdonossal rendelkezik? Murter szigetről számos kirándulóhajó indul a lenyűgöző Kornati-szigetvilágba; érdemes felszállni egyre, és így bebarangolni a vízi paradicsomot.

Változatos öblök, titkos strandokkal

A sziget tengerpartja számos eldugott öblöt rejt, ahol akár egymagunkban is strandolhatunk, ha van bennünk egy kis kalandvágy. A sziget déli oldalán ugyanis több olyan öböl rejtőzik, amit csak gyalogosan vagy hajóval lehet megközelíteni. Az ilyen partokon természetesen nagyon kevesen vannak, viszont ezzel együtt figyelni kell arra, hogy ivóvizet és ennivalót eleget vigyünk magunkkal.

Kiépült városi strandok

Ha a kiépült strandokat vonzóbbnak találjuk, akkor Murter legjobb strandját érdemes felkeresni: a sziget északnyugati felén fekvő Slanicát. A víz nagyon lassan mélyül, és finom homokos parton napozhatunk. A strand jól felszerelt: étterem, kávézó, fagyizó, bérelhető napágyak és zuhany várja a turistákat. Érdemes a többi város strandját is felkeresni, hiszen valamennyi ingyenesen használható.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az autópályadíj, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor