Nosztalgia Szüreti Felvonulás és Bál Pázmánd – 2010. szemptember 4.

Pázmándon 50-60 éves múltra tekint vissza a szüreti felvonulás, mely a fiatalok egyik legszebb hagyományőrző programja. 2010. szeptember 4-én, szombaton, 10 év után, második alkalommal kerül sor a Nosztalgia Szüreti Felvonulásra és Bálra.

A település Fő utcáján, hintón, lovas szekereken, lóháton vonulnak végig a régi felvonulások résztvevői: bíró- bíróné, albírók, csikósok, csőszlegények, csőszleányok. A „kisbíró” tréfás rigmussal hívja meg a falu lakóit az esti bálra. Eközben rongyos, cigányruhába öltözött gyerekek kísérik a felvonulókat s a nézők közül, akit érnek bekormoznak.

A falu közepén, a Művelődési ház előtt áll a legények és leányok által szőlőfürtökkel, szalagokkal feldíszített sátor, közepén fenyőkoszorú, borosüveggel és nagy kiflivel. Ezeket kell a csőszöknek /tánc közben/ megóvni a „lopni vágyó” falubeliektől. Akit rajtakapnak, az fizetni kényszerül. A tánc addig tart, amíg a koszorút sikerül valakinek elvinnie.

Az eseményt a hajnalig tartó szüreti bál zárja, a Művelődési Ház nagytermében. A délutáni programot a helyi művészeti csoportok fellépése, a helyi és kistérségi kézművesek kirakodóvására színesíti. A pázmándi boros gazdák saját termésű boraikból tartanak borkóstolót.

Forrás és további információ: www.velenceito.info

 

Nosztalgia Szüreti Felvonulás és Bál Pázmánd - 2010. szemptember 4.